Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.036

Aplikace injekce zdravotníkem mimo zdravotnické zařízení - může to zdravotník udělat?

Odesláno: 
Otevřeno 1592 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
zajímalo by mě, jestli je nějaká právní norma, která upravuje to, když zdravotník (zdrav. sestra, lékař, farmaceut.) aplikuje injekci např. proti srážlivosti krve svému známému (ne jako svému pacientovi, ale jako známému) u něj doma. Takovému pacientovi, který si má injekce píchat sám, nedochází na aplikaci k lékaři. Jde mi o to, jestli má ten známý, který je o tu aplikaci požádán, odpovědnost za případné zdravotní komplikace, vzniklé během nebo po aplikaci.
Děkuji
 
Dobrý den,
pokud jde o lék, který si pacient může aplikovat i sám nebo s pomocí jiného, který nemusí být aplikován zdravotníkem, tak bych zde v případě, že je evidentní, že ten kdo lék injekčně aplikoval, pochybil, vycházela z obecné odpovědnosti za škodu (ust. § 2909 a násl. NOZ), kde v ust. § 2956 a násl. NOZ se hovoří o náhradě takové škody.
Podobně by se postupovalo i v případě, že osoba, která takový lék aplikovala, byla zdravotníkem, neboť to aplikovala mimo svoji pracovní dobu. Jediné, co by se mohlo lišit, že při určování výše náhrady škody by se dalo přihlédnout k tomu, že má lékařské vzdělání.
Pokud by daný lék musel aplikovat lékař nebo někdo se zdravotním vzdělání a bylo to tak dohodnuto přímo s ošetřujícím lékařem v rámci výkonu práce daného zdravotníka, který lék aplikuje, pak by kromě obecné odpovědnosti dle občanského zákoníku se vycházelo i ze zákona o zdravotních službách, zejména zda postupoval lege artis nebo jeho jednání bylo non lege artis. A od toho by se odvíjel další postup.