Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.542

Revitalizace domu SVJ neprojednaná s členy SVJ (majiteli bytů)

Odesláno: 
Otevřeno 1103 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Jsme bytový dum s 22 byty, z toho je 5 bytu v osobním vlastnictví. Máme založené SVJ. Už delší dobu plánujeme revitalizaci - zateplení. Loni (2015) na podzim jsme se na společné schůzi shodli, že budeme-chceme zateplovat, s tím, že domovník-správce nachystá nějakou vizualizaci-návrh jak by ten panelák mohl vypadat. Jaké budou balkony, vstup do paneláku atd. Tak jsem čekal na další schůzi, žádná se nekonala. Včera (20.05.2016) mi domovník donesl podepsat plnou moc (jsem majitel bytu) k vyřizování k plánované revitalizaci. Nepodepsal jsem. Druhý den jsem zjistil, že je již vypracovaná projektová dokumentace, jsou podané žádosti na hasiče a životní prostředí. Teď čekají na můj podpis, aby mohli podat žádost o stavební povolení.
Projektová dokumentace byla vypracována podle představy domovníka, ostatní se k tomu ani nevyjádřili, ani neví jak to bude vypadat.
S tímto postupem vůbec nesouhlasím! Kpyž nepodepíšu zastavím celou revitalizaci. Vypracování projektové dokumentace již bylo zaplaceno z fondu. Bez soulasu nájemníku a vlastníku! Je toto normální? Co na to říká zákon? Co na toto říkate Vy? Mám se obrátit na právnika?

Děkuji za každou radu s pozdravem BVP
 
Dobrý den,

právní úpravu pro SVJ naleznete v ust. § 1158 – 1222 NOZ. Dále je důležité se podívat do stanov, které musí každé SVJ mít a SVJ vniklé před 31. 12. 2013 je musí do tří let od nabytí účinnosti NOZ přizpůsobit ustanovením nového občanského zákoníku.

Dále máte právo jako vlastník bytové jednotky dle ust. § 1179 NOZ seznámit se, jak osoba odpovědná za správu domu hospodaří a jak dům nebo pozemek spravuje. U této osoby může vlastník jednotky nahlížet do smluv uzavřených ve věcech správy, jakož i do účetních knih a dokladů. Tedy máte právo nahlížet do projektové dokumentace.

Podrobnější právní úpravu o tom, za jakých podmínek mají být náklady hrazeny z fondu, zákon blíže neupravuje. Lze to však upravit ve stanovách.
Máte-li zájem tuto situaci řešit do důsledků, tak Vám doporučuji se obrátit na právníka, který si pročte stanovy Vašeho SVJ a doporučí Vám řešení, bude-li nějaké řešení dle stanov přicházet v úvahu. Seznam advokátů naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz