Počet stránek ve webu: 43.133

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.061.354

Plíseň v bytě - majitel bytu, pronajímatel odmítá slevu z nájmu, nájemného

Odesláno: 
Otevřeno 2341 x
3 odpovědi
 
Dobrý den nastehovala jsem se do hezkeho bytu ale ted sem zjistila pres zimu ze je sama pliseň kdyz jsem to oznamila majiteli tak rekl ze to bude resit a uz od listopadu 2015 nic nevim co mam delat nas byt se jeste rekonstruje a za tohle mu platit dalsi 3 mesice nechci i voda je tu spatna a sleviz nájem též nechce
 
Dobrý den,

dle ust. § 2265 NOZ má pronajímatel povinnost odstranit poškození nebo vadu v přiměřené době poté, co mu nájemce poškození nebo vadu oznámil. Dle ust. § 2265 odst. 2 NOZ neodstraní-li pronajímatel poškození nebo vadu bez zbytečného odkladu a řádně, může poškození nebo vadu odstranit nájemce a žádat náhradu odůvodněných nákladů, popřípadě slevu z nájemného, to neplatí, není-li poškození nebo vada podstatné. Ve Vašem případě, bych vzhledem k chování pronajímatele do odstranění vady neinvestovala.
Pokud pronajímatel vady doteď neodstranil, stanovte mu dodatečnou lhůtu, ve které má pronajímatel vady odstranit. To mu oznamte písemně a písemnost zašlete doporučeně, abyste měla doklad o doručení. Pokud pronajímatel ani v dodatečné lhůtě vadu neodstraní, můžete mu zaslat výpověď z nájmu bez výpovědní doby (ust. § 2266 NOZ) a byt pronajímateli odevzdat. Doporučuji si udělat fotodokumentaci plísně v bytě, z důvodu případného prokazování. Zároveň bych Vám doporučila uplatnit i slevu až ve výši 20 % ze základu nájemného po dobu, co se tam plíseň objevila.
 
a co když mám první fotku z března tohoto roku ale nemam důkaz že jsem mu tu škodu oznamovala mohu tedy v tom dopise žádat slevu už od toho dubna
 
Dobrý den,
pokud jste s pronajímatelem o té vadě mluvila, odkažte alespoň na tel. hovor nebo rozhovor, kdy jste to řešili (stačí měsíc a rok) a následně uplatněte slevu od měsíce, kdy vada vznikla. Do přílohy přiložte fotodokumentaci. Uvidíte, jak se pronajímatel zachová. V případě vymáhání této kompenzace soudně byste nemusela být v plném rozsahu úspěšná, vzhledem k tomu, že zde mluvíme o přes půl roku staré vadě, tedy, že jste vadu neuplatnila bez zbytečného odkladu.