Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.821

Nevydání stravenek, zápočtového listu a výplatní pásky zaměstnavatelem - jak postupovat?

Odesláno: 
Otevřeno 1707 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
10.5.2016 jsem dostala výpověď z pracovního poměru ve zkušební době. Byla jsem v agentuře podepsat výpověď, avšak mi odmítli vydat výplatní pásku, stravenky a zápočtový list (výplata mi přišla na účet další den). Jak mám postupovat? Ani po písemné výzvě mi výše dané dokumenty nevydali, i když jsem vrátila pracovní oblečení, čipovou kartu i kartu na kávu.
Děkuji.
 
Dobrý den,
povinnost vydat zaměstnanci potvrzení o zaměstnání, tzv. zápočtový list vyplývá pro zaměstnavatele přímo z ust. § 313 odst. 1 ZP. Dále dle ust. § 142 odst. 5 ZP je zaměstnavatel při měsíčním vyúčtování mzdy nebo platu povinen vydat zaměstnanci písemný doklad obsahující údaje o jednotlivých složkách mzdy nebo platu a o provedených srážkách. Na žádost zaměstnance předloží zaměstnavatel doklady, na jejichž základě mzdu nebo plat vypočetl.
Samotný příspěvek zaměstnavatele na stravování svých zaměstnanců (např. formou stravenky) je však dobrovolným plněním ze strany zaměstnavatele (tzv. benefitem), tzn. , že zaměstnanci na tento příspěvek (stravenku) nemají právní nárok. Aby zaměstnavatel splnil povinnost umožnit svým zaměstnancům stravování, postačí, aby svým zaměstnancům ve všech směnách stravování umožnil (například zajištěním prostor a času pro konzumaci doma připraveného či zakoupeného jídla), nikoliv však zajistil či dokonce uhradil. Pokud však nárok na stravenky vychází přímo z pracovní smlouvy je i tento nárok oprávněný.
V daném případě se můžete obrátit s podnětem na úřad inspekce práce, neboť jde o závažné porušení povinnosti zaměstnavatele. Po provedení šetření, pokud zaměstnavatel nesplní své povinnosti, Vám nezbude nic jiného než se obrátit na soud. Na soud se můžete obrátit, i aniž byste čekala na výsledky šetření úřadu inspekce práce.