Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.482

Výpověď smlouvy o nájmu pozemku bez poučení nájemce o jeho právech - je takový výpověď platná?

Odesláno: 
Otevřeno 8999 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
chci se zeptat na platnost výpovědi smlouvy o nájmu části pozemku danou pronajimatelem a její nezbytné náležitosti. Je platná taková výpověď, která neobsahuje dle § 2286 NOZ poučení nájemce o jeho právu vznést proti výpovědi námitky a navrhnout přezkoumání oprávněnosti výpovědi soudem? Nebo se toto ustanovení týká jen čistě nájmu bytu a v případě nájmu pozemků pronajimatel může vypovědět nájem jednostranně bez toho, aby měl nájemce možnost se proti takovéto výpovědi bránit?
Děkuji.
Jedná se o nájem pozemku pod vlastní garáží, kterou v případě skončení nájmu musíme odstranit, což si pronajimatel vyhrazuje ve výpovědi.
 
Dobrý den,
vzhledem k tomu, že se jedná o pozemek pod garáží, nepoužije se na výpověď ustanovení § 2286 NOZ, které se týká pouze nájmu bytu a domu, který slouží k zajištění bytových potřeb. Nepůjde ani o pacht, kterým se přenechává věc k dočasnému užívání a požívání (jde spíše o pronájem zemědělských pozemků). Tedy na Váš právní vztah se použije obecné ustanovení týkající se nájemní smlouvy. Konkrétně ustanovení § 2229 NOZ jde-li o nájem na dobu určitou, který může každá strana vypovědět jen v případě, že ve smlouvě byly zároveň ujednány důvody výpovědi a výpovědní doba. U nájmu na dobu neurčitou se použije ust. § 2231 NOZ, kdy výpověď lze podat i bez uvedení důvodu, přičemž výpovědní lhůta je u nemovitých věcí tříměsíční.
Výpověď je jednostranným právním jednání ze strany pronajímatele. NOZ pro tento případ nestanoví povinnost vypovědět nájem pozemku písemně, lze tedy nájem vypovědět i ústně. Tedy zpochybnění platnosti výpovědi v tomto případě je velice těžké, neboť na tento druh výpovědi nejsou kladeny žádné zvláštní náležitosti, které by měla obsahovat.
Zaměřila bych se spíše na znění nájemní smlouvy a podmínky, za kterých byla nájemní smlouva uzavřena - zda nelze naopak po pronajímateli požadovat náhradu za garáž, kterou vlastníte, a zda máte povinnost danou garáž odstranit.
 
Děkuji za odpověď. Ustanovení uzavřené nájemní smlouvy říká, že po ukončení nájmu pozemku je nájemce povinen pozemek předat v řáném stavu pronajimateli. Bohužel o náhradě zde není zmínka, ale nevím, zda z toho vyplývá, že garáž jsme povinováni odstranit. Ve výpovědi si projimatel stanovuje, že pozemek nájemce vyklidí.
 
Pro posouzení zda Vám vznikl v souvislosti s ukončením nájmu nějaký nárok vůči pronajímateli, je třeba znát celý obsah nájemní smlouvy i další okolnosti za jakých byla smlouva uzavřena. Z toho důvodu doporučuji se obrátit na advokáta, který by si mohl celou smlouvu prostudovat a dát vám plnohodnotnou odpověď. Seznam advokátů naleznete na tomto odkazu: http://www.advokatikomora.cz