Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.898

Nárok na příspěvky na bydlení v těhotenství - těhotná žena samoživitelka bez partnera vlastnící družstevní byt

Odesláno: 
Otevřeno 1746 x
1 odpověď
 
Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně příspěvků na bydlení a pod. Jsem v 7. měsíci těhotenství a bohužel odcházím od partnera a budu vedená jako samoživitelka.
Mám byt v družstevním vlastnictví, ve kterém bydlí moje maminka, je na družstvě nahlášená, ale byt je psaný na mě. Bohužel na bytě vzniknul dluh, a mě byly odebrány členská práva, dluh se postupně splácí, ale až bude splacený, tak se může podat žádost o vrácení čl. práv. Jde mi o to, jestli i přes to, jsem majitel bytu, nebo ne, a jestli to není překážka pro to, abych si jako samoživitelka v jiném podnájmu, kde budu mít trvalé bydliště, mohla zažádat o příspěvky, protože to sama neutáhnu.
Předem Vám děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

splňujete-li podmínky pro přiznání příspěvku na bydlení, bude Vám tento příspěvek přiznán. Při posuzování, zdali žadatel splňuje podmínky pro výplatu příspěvku na bydlení, se neposuzuje výše majetku rodiny, ale pouze její aktuální příjmy, resp. příjmy za předchozí kalendářní čtvrtletí. Tedy budete-li žádat o příspěvek na bydlení pro jiný byt v jiném nájmu, kde budete bydlet, nebude rozhodující Váš majetek, ale současný příjem.
Navíc družstevní byt je vždy ve vlastnictví družstva a člen družstva vystupuje jako nájemce, náleží Vám pouze členský podíl, který představuje penězi ocenitelnou hodnotu.

Příspěvek na bydlení přispívá na krytí nákladů na bydlení rodinám či jednotlivcům s nízkými příjmy. Poskytování příspěvku podléhá testování příjmů rodiny za předchozí kalendářní čtvrtletí. Za příjem se považují i přídavek na dítě a rodičovský příspěvek. Na příspěvek na bydlení má nárok vlastník nebo nájemce bytu, který je v bytě přihlášen k trvalému pobytu, jestliže, jeho náklady na bydlení přesahují částku součinu rozhodného příjmu v rodině a koeficientu 0,30 (na území hlavního města Prahy koeficientu 0,35), a zároveň součin rozhodného příjmu v rodině a koeficientu 0,30 (na území hlavního města Prahy koeficientu 0,35) není vyšší než částka normativních nákladů na bydlení.

Více informací a podkladů, které budete potřebovat pro přiznání příspěvku na bydlení, se dozvíte na kontaktním pracovišti státní sociální podpory úřadu práce podle místa trvalého pobytu.