Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.718

Může předseda bytového družstva přidělit prostory v domě jednomu z členů bytového družstva?

Odesláno: 
Otevřeno 1518 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2013 jsme jako bytové družstvo privatizovali obecní bytový dům se šesti byty. V domě bydlí tři rodiny, z nichž každá je v družstvu zastoupena dvěma členy bytového družstva a každý z členů družstva má nárok na jeden byt. Bohužel se dvě zbývající rodiny, které jsou zároveň členy představenstva spikly, takže již od založení družstva v roce 2012 nemáme při členských schůzích šanci cokoliv prosadit, protože nás vždy přehlasují. Tuto situaci již od počátku zneužívají ve svůj prospěch.

Před nedávnem byl za loajalitu v rámci aktualizace pasportizace přidělen k výhradnímu užívání jednomu z členů zbývajících rodin do té doby společný sklepní prostor o ploše 17 m2. Tento společný prostor byl přidělen předsedkyní bez jakéhokoliv výběrového řízení, či jiných formalit. Nový uživatel tohoto prostoru za něj nic neplatí a po splacení hypotečního úvěru a po převedení částí domu do osobního vlastnictví
bude jeho majetkem. Dle mého názoru jde ze strany nabyvatele prostoru o bezdůvodné obohacení a ze strany předsedkyně o zneužití funkce předsedy bytového družstva. Prosím o informaci, které zákony byly porušeny, jakou formou lze dosáhnout nápravy a hrozí-li promlčení.
Ještě podotýkám, že bytové družstvo má právníka, který je honorován z provozního fondu, do kterého přispívám i já a který v případě soudního sporu zastupuje zájmy bytového družstva, tedy žalované protistrany.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den.
Váš dotaz vyžaduje pečlivější zpracování nebo dohledání konkrétní právní normy (což vyžaduje více času), z toho důvodu si ho dovolím přesunout do klasického odpovídání (ne online chatu). Odpověď na něj Vám přijde do emailové schránky, kterou jste zadal/a ve formuláři.
Děkuji za pochopení.