Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.346

Noční štěkání psů - jak se bránit proti nočnímu rušení od sousedů?

Odesláno: 
Otevřeno 3799 x
4 odpovědi
 
Dobrý den, píšu už ze zoufalství. Mám problém se sousedem, s kterým se nedá domluvit. Po nocích mu tam štěkají ustavičně bez přestání dva malý psi. Mezi mým a jeho domem je úzká ulička, kde mám ložnici a hned za hlavou mi štěkají ustavičně psi a dělají kravál skákáním po jeho vstupních dveřích na jeho dvorek. Několikrát jsem ho prosila, aby jim tam omezil přístup, a bral trochu ohledy, když má velkou zahradu, kde by mohli být. Pečuji o postiženého syna, což je nápor na psychiku. Ted se synovi zdravotní stav ještě zhoršil, takže jsem z toho vyčerpaná a tím jen zhoršuje kvalitu mého spánku a psychiku. Nechci vypadat, že nenám soucit se zvířaty. Sama mám doma psa, ale on ty své nechává štěkat aniž by je nějak vychovával. Byli zvyklí na teplo domácnosti a před časem je vyhodil ven. Doufala jsem, že si zvyknou. Prosím, můžu se nějak bránit?
 
Dobrý den,

občanský zákoník upravuje sousedské vztahy týkající se nepřiměřeného rušení druhého vlastníka (souseda) hlukem, prachem a jinými imisemi. Vždy je nutné, aby se jednalo o míru nepřiměřenou místními poměrům a podstatně omezující obvyklé užívání pozemku v daném místě. Místní poměry můžou být různé. Jinak se posuzují účinky chovu hospodářských a domácích zvířat na venkově a jinak ve městě. Dále zásah nesmí být jednorázový, ojedinělý, což ve Vašem případě není.
Doporučuji Vám, naposledy vyzvat souseda nejlépe písemně. Ve výzvě uveďte, že Vás opakovaně obtěžuje hluk jeho štěkajících psů. Požádejte ho, aby sjednal nápravu, popř. mu navrhněte alternativní řešení, aby psy přes noc nechával na zahradě, která není v blízkosti okna Vaší ložnice. Odkažte se i na Vaše osobní důvody. Zároveň mu ve výzvě uveďte, že v případě, že ve Vámi stanovené době nesjedná nápravu, budete zvažovat podání žaloby k soudu. Občanský zákoník dává vlastníku pozemku, který je obtěžován hlukem právo domáhat se u soudu prostřednictvím žaloby (tzv. žaloby zápůrčí) zdržení se takového jednání po druhém vlastníku pozemku. Ustanovení jsou použitelná nejen na vztah přímých sousedů, ale obecně na případy, kdy vlastník jednoho pozemku ruší tzv. imisemi vlastníka druhého pozemku.
 
Písemně jsem ho o to žádala na facebooku i s odůvodněním zdravotního stavu mého dítěte - syna. Na to mi napsal, že si mám něco udělat se zdí. Což je pro mě finančně nákladné. Přistoupila bych na to, ale šlo by to udělat na jeho náklady? Požádat třeba soud apod? Jinak bydlíme na vesnici. Jinak děkuji za odpovědi.
 
Pokud se rozhodnete řešit tento spor soudně, je z důvodu lepší důkazní pozice dobré poslat tuto žádost (výzvu) písemně a doporučeně. Samozřejmě opravit zeť nebo financovat či přispět na její opravu, pokud by se tím Váš problém vyřešil, je jednoduší, ale neznám žádnou úpravu, na základě které by šlo toto po sousedovi požadovat. Zákon dává v těchto případech možnost vlastníkovi pozemku, který je obtěžován, domáhat se zdržení takového jednání, ale nemůžete po sousedovi požadovat, aby Vám financovat opravu Vašeho majetku. Každopádně vždy je lepší se nějak dohodnout a předejít tím soudnímu sporu. Z toho důvodu, je lepší se sousedem takovou dohodu uzavřít než se soudit.
 
Děkuji ještě jednou za odpovědi…