Počet stránek ve webu: 43.141

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.440

Opatrovnictví sourozence v komatu po mrtvici, cévní mozkové příhodě - postup, návod jak opatrovnictví získat

Odesláno: 
Otevřeno 3215 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám dotaz ohledně získání opatrovnictví pro bratra, který je natrvalo po mozkové mrtvici, tedy cévní mozkové příhodě v kómatu s umístěním v ústavu. Měl družku, která poté odešla ze spol. domácnosti naší matky a rodiny druhého bratra, spolu mají syna, který není napsán na bratra+má ofic. syna s družkou, která s ním nikdy nebydlela.
Dům je z 1/2 matky a druhá polovina je rozdělena na nás 3 děti. Matka 16.10.zemřela, opatrovnictví na sebe nestihla zajistit. Družka má trvalý pobyt stále v domě, ale žije jinde, pouze používá Kč z účtu bratra+jeho důchod, my k tomu přístup nemáme a tak nevíme, zda platí jeho dluhy. Auto napsané na něj odvezla. Prosím o info, jak mám postupovat, abychom nepřišli o majetek. Děkuji. RH
 
Dobrý den,
doporučuji Vám nebo někomu z blízkých Vašeho bratra podat návrh na omezení svéprávnosti Vašeho bratra společně s návrhem na jmenování opatrovníka. Poté by za něho jednal jeho opatrovník, což bude důležité i pro dědické řízení po Vaší matce, pokud již soud z vlastní iniciativy toto řízení nezahájil.
Dále je podstatné, zda družka má přístup k účtu Vašeho bratra jako spolumajitelka nebo jí bratr udělil některá dispoziční oprávnění (je poté uvedena i v bance jako disponent - osoba s dispozičním oprávněním). V opačném případě získala-li přístup k účtu (zná pin) se může jednat o neoprávněné disponování s účtem Vašeho bratra a vybrané částky může po ní Váš bratr resp. jeho opatrovník vymáhat. Stejně tak není oprávněná vzít si věci, které náleží Vašemu bratrovi bez jeho souhlasu (auto atd.). Co se týče dluhů Vašeho bratra, můžete zkusit obrátit se přímo na věřitele, zda by Vám sdělili, zda jsou dluhy Vašeho bratra placeny. V tomto případě záleží pouze na věřiteli, zda Vám informace a v jakém rozsahu poskytne.
Bohužel dokud nebude ustanoven opatrovník Vašemu bratrovi, není nikdo oprávněný za Vašeho bratra jednat a jeho jménem požadovat vrácení věcí popř. peněz.