Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.741

Nezabavitelná částka mzdy a exekuce na účet v bance

Odesláno: 
Otevřeno 2352 x
1 odpověď
 
Dobrý den, údajně pokud mám exekuci na plat a zaměstnavatel mi strhne z platu to co musí a já si nechám zaslat zbytek mzdy či že nezabavitelnou část na bankovní účet např. svůj nebo mé tchýně, exekutor mi nesmí tyhle peníze zabavit. Ale stává se normálně, že exekutor jakmile vyštrachá zda a kde máte BÚ otevřen uvalí naň exekuci a účet je blokován. Tak jak pak, že je účet nepostiželný a jak je 100% jisté, že když si zbytek mzdy nechám zaslat na účet tchýně mi na tyhle peníze nešáhne exekutor nebo neuvalí na tento účet exekutor.

Jaké má páky exekutor a jak se dozví kam mi zaměstnavatel zasílá zbytek mzdy tzv. nezabavitelné minimum a může tento účet odstavit nebo jaké má právomoci? V dnešní době je skoro nemožné si najít práci kde by Vás vypláceli v hotovosti nebo složenkou všude požaduji jen bankovním převodem. Mohu se nějak bránit, existuje nějaká legislativa, že chci být vyplácená v hotovosti nebo si nechat zasílat mzdu složenkou nebo jeto pouze výsostní právo zaměstnavatele, který o tom rozhoduje a neexistuje žádný zákon v takovém případě? Děkuji, Helena.
 
Dobrý den,

zákoník práce stanoví v ust. § 142 odst. 3, že pokud si strany nedohodnou něco jiného, vyplácí se mzda nebo plat v hotovosti na pracovišti a to v pracovní době. Je pravda, že zaměstnavatele většinou požadují vyplácet mzdu na bankovní účet. Pokud však budete trvat na vyplacení mzdy (platu) v hotovosti nesmí Vám zaměstnavatel bránit.

Dotazy týkající se exekuce, konkrétně obstavení účtu exekutorem a obsahu jeho pravomocí můžete položit na následujících stránkách: http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/home/dotazy-exekuce.html

Bude Vám odpovězeno zhruba do 3 dnů.