Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.651

Hmotná nouze a půjčka pro cizí osobu - jak to udělat aby půjčka nebyla příjem osoby v hmotné nouzi?

Odesláno: 
Otevřeno 2149 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Jsem vedená v hmotné nouzi a vzal jsem si půjčku. Sociální úřad mi prý bude brát splátky této půjčky jako můj měsíční příjem a celou půjčku jako jednorázový příjem. Tuto půjčku jsem nevyužila pro svůj prospěch, ale vzala jsem si ji přes svůj účet. Peníze jsem dala příteli a on je teď i splácí? Jde proti tomu něco dělat? Děkuji
 
Dobrý den,
skutečnost, že jste peníze dala příteli, nic nemění na tom, že smlouvu o zápůjčce (dříve o půjčce) jste uzavřela Vy. Dávky v hmotné nouzi se vyplácí pokud, nemáte jinou cestu příjmu (pomocí práce, prodeje nebo využití majetku) a nejste schopna řešit finanční problémy sama. Při žádosti o sociální dávky v hmotné nouzi se provádí kontrola majetku rodiny a mimo jiné se sledují i výpisy z účtu. Je tedy možné, že úřad takto postupuje, neboť zaznamenal na Vašem účtu příjem peněz.
Mohla byste půjčku převést na Vašeho přítele, ale pokud jste si ji brala na sebe, je nejspíš pravděpodobné, že on by takovou půjčku nezískal, tedy věřitel by ani neměl zájem, aby za Vás převzal závazek.