Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželem se rozvádíme. Já jsem těhotná po umělém oplodnění (tudíž je otec jistý). Bydlím nyní u rodičů a náš společný byt s manželem chceme prodávat a jít napůl, jelikož jej vlastníme společně. Jsem teprve na začátku těhotenství, manžel mi krátce po transferu embrya oznámil, že má rád někoho jiného. Ráda bych stihla rozvod do porodu, a změnila si příjmení zpět na své příjmení za svobodna.

Chápu dobře, že rozvod a změnu příjmení musím stihnout do porodu, abych mohlo dítě nést mé příjmení? Zároveň se chci zeptat, jak je to s péčí o dítě. Ráda bych měla výhradní péči a tolerovala návštěvy otce. Zkrátka nechci mu svěřovat malé miminko na delší dobu. Mockrát děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Co se týče Vašeho příjmení, paragraf 759 občanského zákoníku říká, že: Manžel, který přijal příjmení druhého manžela, může do šesti měsíců po rozvodu manželství oznámit matričnímu úřadu, že přijímá zpět své dřívější příjmení. Abyste si tedy mohla vzít zpět své původní příjmení, které by pak neslo i Vaše dítě, musela byste rozvod a změnu příjmení stihnout před narozením dítěte. Pokud to nestihnete, bude mít dítě po narození Vaše a manželovo společné příjmení.
Co se týče otcovství, vzhledem k tomu, že se Vaše dítě narodí v době od uzavření manželství do třístého dne po rozvodu manželství, bude jako otec dítěte zapsán do rodného listu Váš manžel. I v případě, že se stihnete rozvést dříve, než se dítě narodí, bude po narození dítěte zapotřebí upravit to, kdo bude o dítě pečovat, jak bude probíhat styk s druhým rodičem a jaké výživné bude druhý rodič hradit. Pokud se chcete o dítě starat výhradně Vy, podejte po narození dítěte k okresnímu soudu v místě bydliště dítěte návrh na svěření dítěte do Vaší výlučné péče. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden či oblastních charit, které zpravidla nabízí bezplatné právní poradenství. V návrhu uveďte, že žádáte o svěření dítěte do Vaší výlučné péče, navrhněte, jak by mohl probíhat styk dítěte s otcem (jak často a jak dlouho) a uveďte požadovanou výši výživného. Co se týče výživného, soud není Vaším návrhem vázán - to znamená, že může stanovit vyšší, ale i nižší výživné než Vámi navrhované.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.