Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dítě s mužem, kterého jsem si na jeho naléhání v polovině července 2020 vzala za manžela. Je cizinec, zde žije 20 let, trvalý pobyt má v řízení. Od sňatku je to hotové peklo, před miminkem stále na mě křičí, pořád mě z něčeho obviňuje, napadá a uráží.

Mám strach, že mi chce s miminkem někam utéct. Je možnost ještě zařídit zrušení sňatku a co to obnáší? Nebo jestli musím mít klasicky rozvod a kdy to je nejdříve možné? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 680 občanského zákoníku platí, že: Došlo-li k uzavření manželství, přestože tomu bránila zákonná překážka, soud prohlásí manželství za neplatné na návrh každého, kdo na tom má právní zájem, ledaže manželství bránila překážka omezené svéprávnosti. Zákonné překážky manželství pak upravují § 672 - 676 občanského zákoníku. Manželství nemůže uzavřít nezletilý ani osoba, jejíž svéprávnost byla v této oblasti omezena. Manželství nemůže uzavřít také osoba, která již dříve uzavřela manželství nebo registrované partnerství, manželství nemůže být uzavřeno mezi předky a potomky ani mezi sourozenci. Jestliže se na Vás žádná z těchto situaci nevztahuje - Váš manžel je zletilý, svéprávný, není ženatý ani to není Váš příbuzný - budete se muset vydat cestou rozvodu.
Existují dva typy rozvodu - rozvod nesporný (tzv. rozvod dohodou) a rozvod sporný. U rozvodu nesporného (dohodou) je zapotřebí splnit několik podmínek - jednou z nich je podmínka, že manželství trvalo nejméně jeden rok a manželé spolu alespoň šest měsíců nežijí. O rozvod dohodou tedy můžete požádat až za rok. Pokud nechcete rok čekat, můžete se vydat cestou sporného rozvodu. U tohoto typu rozvodu ale soud zkoumá příčiny rozvratu manželství, což může být pro oba manžele nepříjemné. V obou případech je zapotřebí nejprve vyřešit péči o dítě. Doporučuji tedy podat k okresnímu soudu v místě bydliště dítěte návrh na svěření dítěte do Vaší péče a uvést požadovanou výši výživného.
Co se týče Vaší obavy, že manžel odjede s dítětem do zahraničí, dlouhodobě přemístění dítěte do zahraničí bez souhlasu druhého rodiče nebo bez rozhodnutí soudu, které by tento souhlas nahrazovalo, je považováno za tzv. mezinárodní únos. Pokud by taková situace nastala, doporučuji obrátit se na Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí se sídlem v Brně - www.umpod.cz

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.