Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.50 (2 hlasů)

V listopadu 2019 jsem podal žádost o rozvod manželství. Stání bylo již dvakrát odročeno a mezi tím jsme se s manželkou k sobě vrátili a chceme pokračovat společně. Příští stání o rozvodu je naplánováno na 9.6.2020. Nemáme spolu děti a je to naše druhé manželství. Četl jsem, že zpětvzetí žádosti mohu udělat já, jako žalobce.

To by asi nebyl problém. Jen mně napadlo, zda bychom nemohli napsat na soud se ženou společně, s ověřenými podpisy, aby soud jednání zrušil. Mohu Vás požádat o radu, jak v tomto případě co nejjednodušeji postupovat, aby se vše stihlo? Děkuji a přeji pěkný den. Teodor.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 96 občanského soudního řádu platí, že: Žalobce (navrhovatel) může vzít za řízení zpět návrh na jeho zahájení, a to zčásti nebo zcela. Je-li návrh vzat zpět, soud řízení zcela, popřípadě v rozsahu zpětvzetí návrhu, zastaví. Soud by řízení nezastavil pouze v případě, že by Vaše manželka projevila z vážných důvodů nesouhlas se zpětvzetím návrhu. Paragraf 387 zákona o zvláštních řízeních soudních totiž říká, že: Zpětvzetí návrhu na zahájení řízení, se kterým projeví druhý z manželů z vážných důvodů nesouhlas, je neúčinné. Vzal-li zpět návrh na zahájení řízení jen jeden z manželů, kteří podali návrh společný, postupuje soud v řízení dále obdobně, jako by manžel, který se k návrhu připojil, své připojení odvolal.
Pokud jste tedy s manželkou podali návrh společně nebo se manželka v průběhu řízení k Vašemu návrhu připojila, pro zastavení řízení je zapotřebí, abyste návrh na rozvod manželství vzali zpět oba dva. Jestliže jste návrh podával jen Vy a manželka se k návrhu nepřipojila, bude k zastavení řízení stačit, když návrh vezmete zpět Vy sám. Vzory zpětvzetí návrhu najdete k dispozici na internetu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.