Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Moje manželka a já jsme občané Chorvatska a tam jsme se 2008 oženili. Oba jsme se přestěhovali do České republiky před 2014. Nežijeme spolu 2018-2020. Souhlasíme s rozvodem a dohodli jsme se, jak rozdělíme své věci.  

Otázkou je, že protože jsme občané Chorvatska a oženili jsme se tam, můžeme se nyní rozvést v České republice a existují nějaké další dokumenty nebo řízení, které by k tomu byly zapotřebí? Já jsem mezitím dostal trvalý pobyt v České republice a ona je v procesu získání.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 47 zákona o mezinárodním právu soukromém platí, že: Nestanoví-li mezinárodní smlouva nebo přímo použitelný předpis Evropské unie něco jiného, stačí k založení pravomoci českých soudů k řízení o rozvodu manželství, neplatnosti manželství a určení, zda tu manželství je či není, jestliže je jeden z manželů státním občanem České republiky, nebo jestliže žalovaný má v České republice obvyklý pobyt. Jsou-li manželé cizinci a žalovaný nemá obvyklý pobyt v České republice ani v jiném členském státě Evropské unie a ani není občanem členského státu Evropské unie a nemá domicil ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska nebo v Irsku, je pravomoc českých soudů ve věcech uvedených v odstavci 1 dána, jestliže
a) oba manželé měli v České republice obvyklý pobyt a žalobce má ještě obvyklý pobyt v České republice,
b) žalobce má obvyklý pobyt v České republice a druhý manžel se připojil k návrhu, nebo
c) žalobce má obvyklý pobyt v České republice a měl tento obvyklý pobyt nejméně po dobu jednoho roku bezprostředně před podáním žaloby.
Z výše uvedeného tedy vyplývá, že pokud máte s manželkou (nebo alespoň jeden z vás má) v České republice obvyklý pobyt, můžete se zde rozvést podle českého právního řádu i tehdy, když nejste českými občany a neuzavřeli jste manželství v České republice.
Pokud se s manželkou na všem podstatném dohodnete, půjde o tzv. nesporný rozvod (rozvod dohodou). Pokud máte děti, musíte nejprve soudu předložit dohodu o úpravě poměrů nezletilých dětí před a po rozvodu manželství. Jakmile soud tuto dohodu schválí, můžete následně podat návrh na nesporný rozvod manželství, ke kterému přiložíte dohodu o vypořádání společného jmění manželů (SJM) - dohoda by měla upravovat také bydlení po rozvodu manželství a případné právo na výživné po rozvodu, pokud se na něm s manželkou dohodnete. Pokud se na kterékoliv z výše uvedených věcí nedohodnete, budete muset absolvovat tzv. sporný rozvod, při kterém soud zkoumá příčiny rozvratu manželství, což může být pro manžele nepříjemné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.