Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ručím směnkou na úvěr, který si vzala od banky firma - s. r. o. , kde je syn jednatel, zároveň ručí na tento úvěr směnkou i on, jako fyzická osoba. Je tedy zajištěný ze 3 stran. Bohužel firma přestala úvěr splácet, protože je v úpadku. Snažila jsem se synovi ještě pomoci a vzala si jeden úvěr na sebe, ale nepomohlo to. Takže jsem zažádala o oddlužení, nyní čekám na schválení soudem.

Zajímalo by mě, pokud mi oddlužení bude schváleno, jestli bude banka vymáhat ten dluh ještě po tom s. r. o. a po synovi, jako ručiteli?
Děkuji. Maruška

ODPOVĚĎ:
Spol. s r. o. , vy a syn odpovídáte za uhrazení dluhu solidárně, tedy společně a nerozdílně.
Pokud vám bude schváleno oddlužení, uhradíte během trvání oddlužení jen určitou část dluhu (pokud bude věřitelem přihlášen do insolvence).
Poté, co Vás soud osvobodí od placení zbylých dluhů, nebudete povinna nadále cokoliv hradit, nicméně po Vašem synovi může věřitel vymáhat zbytek dlužné částky, a to do výše v jaké nebyla uhrazena.
Samozřejmě záleží i na tom, jakým způsobem bude řešen úpadek společnosti, a zda tedy proběhne řízení, ve kterém bude něco uhrazeno věřiteli na jeho pohledávku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.