Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám oddlužení, které 2013-2015 poctivě splácím. Mám ještě soukromý byt, který nyní dal do prodeje insolvenční správce, kterému splácím určené částky měsíčně. Dál to přes firmu Eurodrazby.cz. Tato firma nám napsala, že se dostaví k odhadu soudní znalec, abychom mu umožnili vstup do bytu, jinak bude odhad proveden na základě veřejné dostupných zdrojů podle zákona.
Odepsali jsme, že prohlídka není možná, ať to udělá z těch veřejné dostupných zdrojů, což se stalo.

Dražba je 28.9.2015. Nyní měla proběhnout 1. prohlídka pro zájemce. Zavolal pán z té firmy, že když mu neumožníme 2. prohlídku za 15.9.2015, přijde s Policií a otevře byt násilím a taky mi bude pro maření zrušeno oddlužení.
Vymyslí si, aby dosáhl svého, nebo má v obou případech (Policie - oddlužení zrušení) pravdu?
Vím, že nějaký exekutor otevíral násilím byt pouze proto, aby se na něj mohli zájemci podívat a byl za to potrestaný.
Myslím si, že toto je podobný případ. Pokud ano, poslal bych tomu pánovi Váši odpověď a zanesl ji také předem u nás na Policii, aby o všem věděli předem, pokud by se na ne skutečně obrátil.
Ale nevím, jak by to bylo s tím zrušením oddlužení, kvůli maření?
A pokud by měl pravdu, do kolika dnů se musím odstěhovat po příklepu? Děkuji, Vanda

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 15 odst. 4 zákona č. 26/2000 Sb. , o veřejných dražbách, ve znění pozdějších předpisů platí, že pokud vlastník nebo osoba, která má předmět dražby v držení nebo nájmu, neumožní řádnou prohlídku předmětu dražby, bude prohlídka provedena v rámci možností. Z tohoto důvodu nelze vyslovit neplatnost dražby.

Z uvedeného vyplývá, že osoba provádějící dražbu nemůže proti vůli vlastníka nemovité věci zpřístupnit předmětnou nemovitost, a to ani za součinnosti Policie. Citované ustanovení uvádí, že prohlídka se v takovém případě provede dle možností (např. zájemci mohou dům obejít a prohlídnout si jej alespoň z venčí).

Nyní k možnému zrušení oddlužení. Podle § 418 zákona č. 182/2006 Sb. , platí, že insolvenční soud schválené oddlužení zruší a současně rozhodne o způsobu řešení dlužníkova úpadku konkursem, jestliže mj. dlužník neplní podstatné povinnosti podle schváleného způsobu oddlužení. Domnívám se, že povinností dlužníka je poskytnout veškerou možnou součinnost při plnění schváleného způsobu oddlužení. Zdali by znemožnění prohlídky mohlo znamenat zrušení oddlužení je téžké hodnotit a závisí do jisté míry na tom, jaké následky bude mít skutečnost, že neumožníte prohlídku nemovité věci. V tomto směru je tedy těžké předjímat rozhodnutí soudu, nicméně teoretická šance, že oddlužení bude zrušeno, zde je. Rozhodně bych doporučoval, aby jste prohlídku umožnila.

Udělením příklepu Vaše vlastnické právo zanikne. Od tohoto dne budete užívat dům bez právního důvodu a nový vlastník, se může domáhat Vašeho vyklizení žalobou. Pokud se s novým vlastníkem nedohodnete jinak, musíte byt vyklidit v den, kdy bude novému vlastníkovi udělen příklep.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Insolvenční správce prodává dům v dražbě - jak se provede odhad nemovitosti, návštěvy zájemců o rodinný dům
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.