Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním stavbu typu chaty v zahrádkářské kolonii (je zde 17 chatek) od 1.6.2016, a mám zde trvalé bydliště od 06/2016 a bydlím zde. Jedná se dle katastru o pozemek o výměře 26 m2 zastavěná plocha a nádvoří, jehož součástí je stavba pro rodinnou rekreaci, parc. č. 957/5 a zahrada parc. č. 957/50 343 m2. Jelikož mám zdravotní problémy, rozhodla jsem se po 2 letech (loni na jaře) chatu prodat a přestěhovat se do bytu.

Zjistila jsem ale, že původní majitelka a realitka mi prodali tuto chatu s přístavbami, které nejsou ani ohlášeny a ani zapsány na katastru. Jedná se o vstupní verandu cca 2 m2, dřevěnou přístavbu cca 9 m2. Navíc jsem já osobně zrekonstruovala (přístavba) koupelnu cca 6 m2. Prodej se tedy neuskutečnil, jelikož jsem nenašla kupce s hotovostí a hypotéku by nikdo nedostal.
Chtěla bych uvést tyto přístavby do pořádku a nejsem si jistá jakou cestou se mám dát. Je možné, že jelikož to je stavba pro rodinnou rekreaci, nebude potřeba dělat vůbec nic, a kupce najdu. Je také ale možné, že budu muset nějakým způsobem přístavby zlegalizovat, a já nevím jak to udělat. A to je to co bych potřebovala poradit.
Můj dotaz tedy zní: Jak zlegalizovat přístavby u stavby typu "Stavba pro rodinnou rekreaci" co nejdříve a co nejlevněji? Jaké možnosti vůbec mám? Podotýkám, že koupelna a dřevěná přístavba je těsně vedle sousedova pozemku, hned u plotu (cca 20 cm).
Děkuji, Kamila

 

ODPOVĚĎ:
Rovněž rekreační chata představuje z hlediska stavebního zákona stavbu, tzn. že na její případné změny (například přístavby či stavební úpravy) se vztahují stejná pravidla, jako na jiné stavby.
Pakliže byla Vámi vlastněná rekreační chata v minulosti stavebně upravována, přičemž se tak stalo takzvaně načerno (tedy bez získání příslušného přivolení stavebního úřadu), je pro Vás klíčový § 129 stavebního zákona.
Je zapotřebí, aby stavební úřad Vámi zmíněné změny rekreační chaty dodatečně povolil (tzv. dodatečná legalizace).
Dle § 129/2 stavebního zákona je stavební úřad povinen zahájit řízení o odstranění stavby provedené bez rozhodnutí nebo opatření vyžadovaného stavebním zákonem. Tzn. že ve chvíli, kdy se stavební úřad dozví o tom, že stavební změny Vaší rekreační chaty byly provedeny takzvaně načerno, zahájí řízení o odstranění těchto stavebních změn.
V písemném oznámení o zahájení tohoto řízení Vás stavební úřad poučí o možnosti podat ve lhůtě 30 dnů od zahájení řízení žádost o dodatečné povolení stavby. Tuto žádost můžete ke stavebnímu úřadu podat také z vlastní iniciativy, tzn. že nemusíte čekat, až stavební úřad zahájí řízení o odstranění stavby a až Vás poučí o možnosti požádat o dodatečnou legalizaci stavby.
Ať už podáte žádost o dodatečné povolení (legalizaci) stavby z vlastní iniciativy, nebo až po zahájení řízení o odstranění stavby (a na základě poučení od stavebního úřadu), platí, že v reakci na podání této žádosti bude stavební úřad povinen přerušit řízení o odstranění stavby a zahájit řízení o podané žádosti.
V současné chvíli Vám doporučuji navštívit místně příslušný stavební úřad a konzultovat zde podmínky, za nichž bude možné Vaší rekreační chatu (resp. její příslušné stavební změny) dodatečně povolit. Stavební úřad by měl být schopen Vám sdělit, jaké podklady a vyjádření po Vás bude v rámci tohoto řízení požadovat (resp. bez jakých dokumentů Vaší rekreační chatu dodatečně nepovolí, což by pro Vás mělo samozřejmě nepříjemné důsledky).
V zásadě platí, že k žádosti o dodatečné povolení stavby je zapotřebí přiložit takové podklady, jaké jsou běžně vyžadovány pro řádné povolení předmětné stavby. Pokud by tedy například stavební změny Vaší rekreační chaty vyžadovaly v době svého provedení získání územního souhlasu a stavební ohlášky, budete nyní povinna předložit stavebnímu úřadu podklady pro vydání územního souhlasu a stavební ohlášky. Úředník stavebního úřadu by měl být schopen Vám říci, jaká přivolení stavebního úřadu byla pro provedení stavebních změn Vaší rekreační chaty zapotřebí, a tudíž jaké podklady budete muset stavebnímu úřadu nyní předložit.
V rámci řízení o dodatečném povolení stavby je stavební úřad povinen provést místní šetření (aby ověřil rozsah nelegálně provedených stavebních změn Vaší rekreační chaty).
Účastníky řízení o dodatečném povolení budou vlastníci sousedních pozemků. Nelze vyloučit, že stavební úřad po Vás bude požadovat získání jejich souhlasů (zvláště, je-li jedna z nelegálních přístaveb umístěna velmi blízko hranice pozemků).

Dle § 129/3 stavebního zákona platí, že nelegální stavbu (resp. stavební změnu) lze dodatečně povolit, pokud její vlastník prokáže, že:
a/ není umístěna v rozporu s cíli a úkoly územního plánování, politikou územního rozvoje, s územně plánovací dokumentací a s územním opatřením o stavební uzávěře nebo s územním opatřením o asanaci území nebo s předchozími rozhodnutími o území,
b/ není prováděna či provedena na pozemku, kde to zvláštní právní předpis zakazuje nebo omezuje,
c/ není v rozporu s obecnými požadavky na výstavbu nebo s veřejným zájmem chráněným zvláštním právním předpisem.
Bude-li stavba dodatečně povolena, stavební úřad zastaví řízení o odstranění stavby (které po podání žádosti o dodatečné povolení stavby přerušil).
Pakliže by se Vám nepodařilo získat dodatečné povolení, stavební úřad by obnovil řízení o odstranění stavby a posléze vydal rozhodnutí, kterým by Vám uložil povinnost nelegální stavební změny Vaší rekreační chaty odstranit (a to samozřejmě na Vaše náklady).

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Legalizace přístavby u chaty v zahrádkářské kolonii - postup
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.