Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám přítele který se 04/2018-04/2019 soudí o určení styku s jeho skoro dvouletou dcerou. Nebudu psát, jaké problémy mu dělá jeho bývalá přítelkyně, protože přes rok co s ní není viděl dceru pouze na půdě OSPOD, kde měli setkání po dobu 3 měsíců, pátek co pátek - ať si na sebe zvyknou. Ale bylo to ze strany matky bojkotováno. Jeho bývalá přítelkyně mě nikdy neviděla, ani to nevyžaduji.

Jde mi o to, že přišel dopis od soudu mému příteli, který podávala ve věci výživného na neprovdanou matku, kde uvádí proč o to žádá a taky uvedla mě jméno a příjmení, že sdílím s přítelem (jejím bývalým) společnou domácnost i s mou nezletilou dcerou a že tím pádem mě musí taky živit. Jde mi o to, že paní mě jmenovala, má na to právo? Přes sociální síť mě zjistit nemohla, jedině přes SPZ auta, protěže jsme si všimli, že jezdí okolo přítelova domu, ne ona ale její rodiče. bydli 10 km daleko, ale oni rádi zjišťují kdo co má. Ja u přítele nebydlim, zatím jezdím na víkendy s dcerkou, moje dcera má 5 let a její otec bohužel zemřel. Muze tedy toto přítelova ex udávat do dokumentů, které pak posílá někam dál? Na soud,, sociálku? Co je ji po mě? Je toto porušení ochrany údajů? Děkuji, Sylva

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 920 občanského zákoníku platí, že: Není-li matka dítěte provdána za otce dítěte, poskytne jí otec dítěte výživu po dobu dvou let od narození dítěte a přispěje jí v přiměřeném rozsahu na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a porodem. Při určování výše výživného soud posuzuje celkové majetkové a sociální poměry obou rodičů. Pokud jsou jednomu z rodičů známy poměry, ve kterých druhý rodič žije, je vhodné tyto informace uvést přímo do návrhu na určení výživného. Tím, že expřítelkyně Vašeho partnera do návrhu uvedla i informace o Vás, se tedy žádného protiprávního jednání nebo porušení zákona na ochranu osobních údajů nedopustila. Pokud by tyto informace neuvedla do návrhu expřítelkyně Vašeho partnera, musel by tyto informace poskytnout soudu Váš partner, a to i bez Vašeho souhlasu. Pokud jsou však v návrhu uvedeny informace, které nejsou pravdivé (například informace o sdílení společné domácnosti), může je samozřejmě Váš partner ve svém vyjádření pro soud uvést na pravou míru.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.