Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S expřítelem mám syna - 15 let. Do 3/2014 platil 3x vyšší výživné než mu určil soud. Výživné bylo vyměřeno, když byl nezaměstnaný - rok 1999 (měl platit 2000 Kč, ale posledních 6 let /2008-2014/ platil 6000 dobrovolně). O syna ale nejeví zájem, viděl ho naposledy v roce 2002.

Později začal podnikat a velmi se mu daří - dům za 15 milionů Kč (vnitřní bazén, vířivka s televizí, cca 400 m2 rozloha domu, auto - platí leasing 37.000 Kč měsíčně, několikrát v roce exotická dovolená typu Bali atd). Expřítel řekl, že mi bude dávat 6000 pokud to bude jen dohoda mezi námi a nebudu to chtít soudně. S částkou jsem byla spokojená i když jsem věděla, že s jeho příjmem by mohl platit i víc. Půlka firmy je napsaná na jeho otce. Dům, auto i další majetek - vše na rodiče, v domě ale bydlí se svou manželkou a dcerou, jeho rodiče bydlí jinde v bytě. Ve firmě je zaměstnán jak sám uvedl za směšnou mzdu. 2012 se oženil a narodila se mu dcera. 4/2014 mi oznámil, že už mi nedá na syna ani korunu - má předplaceno.
1/ Opravdu už nemusí výživné platit?
2/ Je 6000 Kč adekvátní částka výživného vzhledem k majetku otce? Děkuji, Nela

ODPOVĚĎ:
Váš bývalý přítel má vůči svému synovi vyživovací povinnost do té doby, dokud syn nebude schopen se sám živit. Pokud bylo výživné stanoveno soudním rozhodnutím, nemůže jej znenadání přestat platit s odůvodněním, že platil dobrovolně vyšší částku a nyní má výživné "předplaceno". Měl by Vám tedy i nadále platit výživné v soudem stanovené výši - tedy 2.000 Kč měsíčně. Pokud tak přestane činit a na výživném mu vznikne dluh, můžete dlužné výživné vymáhat podáním návrhu na exekuci z platu nebo prodejem jeho (ne)movitého majetku.

Pokud s výživným ve výši 2.000 Kč nesouhlasíte, můžete podat k okresnímu soudu v místě synova bydliště návrh na jeho zvýšení. O zvýšení výživného je možné žádat i zpětně, a to nejdéle za dobu tří let. Pokud by Vám tedy soud přiřkl zpětně vyšší výživné, pak by argument Vašeho bývalého přítele, že má "předplaceno", neobstál už vůbec.

Co se týče adekvátní výše výživného, ta se nedá určit obecně - výše výživného je vždy stanovena na základě individuálního posouzení situace dané rodiny. Soud přihlíží jak k oprávněným zájmům dítěte, tak k celkovým majetkovým poměrům obou rodičů - tedy nejen k finanční situaci otce dítěte, ale i k Vaší, o které se nezmiňujete.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.