Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Syn zde, v ČR, nežije už déle jak 6 let (2008-2014), není nikde hlášený, nepobírá žádné příspěvky od státu, neplatí si zde ani sociální a zdravotní pojištění, zde musí platit výživné na dvě děti. Srovnání: jiný otec dítěte nebyl nikde na úřadu rok hlášený, neplatil zdravotní a sociální a nepobíral žádné dávky a soud mu odpustil výživné za rok co nikde nebyl hlášený.

Jak je možné, že jeden to musí platit a druhý ne. Děkuji, Ivan

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost otce dětí trvá do doby, dokud nejsou děti schopné se samy živit. Vyživovací povinnosti se není možné zbavit dlouhodobým či trvalým pobytem v zahraničí. To, že Váš syn dlouhodobě nežije v České republice a neplatí zde žádné pojištění, ho nezbavuje vyživovací povinnosti vůči svým dětem.
Odpuštění výživného ve Vámi uváděném podobném případě mohlo být (a zřejmě i bylo) důsledkem odlišné finanční situace (finančních možností) obou srovnávaných rodičů dětí.
Neplacení zdravotního a sociálního pojištění či nepobírání sociálních dávek každopádně s plněním vyživovací povinnosti nijak nesouvisí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.