Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na Vás s prosbou o pomoc v souvislosti s neplacením alimentů. Soud otci vyměřil před třemi lety výživné 2.000 Kč měsíčně. Na základě špatné platební morálky jsem 2x podávala trestní oznámení a 1x jsem se obrátila na soud s návrhem na exekuci. Bohužel ve všech 3 případech bezvýsledně.

Otec 9leté dcery nic nemá, nikde nebydlí - adresa magistrátu, nikde nepracuje a na začátku roku 2013 mu byla prominuta dvouletá podmínka na základě amnestie. V současné době dle informací od jeho rodiny pracuje otec dítěte neplatící výživné v Německu, v Nagoldu. Předpokládám, že legálně. Bohužel nemám přesnou informaci co dělá a v jaké firmě. Můj dotaz zní: Mám nějakou čtvrtou možnost získání dlužné částky za výživné, která v současné době činí skoro 30.000 Kč? Existuje možnost podání exekuce v rámci EU? Děkuji, Daniela

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že Německo je členským státem Evropského společenství, bude aplikováno nařízení Rady (ES) z 22. prosince 2000, č. 44/2001 o příslušnosti a uznávání a výkonu soudních rozhodnutí v občanských a obchodních věcech a nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) ze dne 21. dubna 2004, č. 805/2004, kterým se zavádí evropský exekuční titul pro nesporné nároky. Soudní exekutor však nemá v Německu žádnou pravomoc, pro vedení exekuce v Německu si proto budete muset najít německého advokáta. Na základě výše uvedených nařízení lze vést exekuci na celém území EU, aniž byste musela dlužníka znovu žalovat v každém státě zvlášť.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.