Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o radu ohledně podání trestního oznámení pro neplacení vyživného na dítě. Od roku 1998 jsem rozvedená. Můj bývalý manžel má polské občanství (žije v Polsku). Já i moje dítě jsme taktéž polského občanství. Žijeme v Česku již od 2004. V roce 2011 jsem se provdala za občana České republiky. Od roku 2013 máme obě trvalé povolení k pobytu na území ČR.

Soud v Polsku rozhodl o placení výživného na dítě (1999). Každý měsíc se doprošuji bývalého manžela o peníze na dítě. Stalo se, že třeba 5x za sebou nezaplatil. Pak zase platil atd. Dluh 20000, -Kč. Poslední dobou platil. Teď ho nemůžu sehnat nikde. Mobil vypnutý. Dnes jsem zjistila (komplikovaně přes dceru), že je na dlouhodobé nemocenské (což mě nezajímá). Takže nezaplatí a platit nebude. Chtěla bych dosáhnout toho, aby mu byly peníze pravidelně stahovány formou exekuce na výplatu a já bych ho nemusela každý měsíc žádat. Můžu podat trestní oznámení nebo návrh v Česku? Nebo musím k soudům do Polska? Děkuji, Svatava

ODPOVĚĎ:
V tomto případě nelze jednoznačně stanovit postup, jelikož případ nepodléhá právnímu řádu a pravděpodobně ani pravomoci orgánů České republiky.
Doporučuji se obrátit s žádostí o pomoc na diplomatické zastoupení Polska v České republice nebo na specializovanou pomoc advokáta zabývajícího se právem cizinců žijících v České republice.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.