Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Otec mi v únoru 2001 daroval rodinný dům po svém otci se zahradou se všemi součástmi, se všemi venkovními úpravami, vedlejšími stavbami, studnou, se vším příslušenstvím, trvalými porosty a povinnostmi s nimi náležejícím. Na tento dům si otec nechal napsat věcné břemeno spočívající v doživotním bezplatném bydlení v objektu, s výlučným užíváním celé nemovitosti, dále s užíváním zahrady a všech vedlejších budov, studny, s právem na úrodu ovoce a zeleniny, s právem příchodu, odchodu, příjezdu, odjezdu a pobytu.

V uvedeném domě otec nikdy nebydlel a nebydlí, v domě máme v současné době dočasně nájemníky a otec používá jen garáž a stodolu.
Já si plánuji uvedený dům rekonstruovat,kolem domu vybourat beton a dát tam zámkovou dlažbu, uvnitř prohodit ložnici s kuchyní, dále zbourat verandu ze které je druhý vstup do domu a dále bych chtěl všechny vedlejší stavby co jsou na zahradě zbourat a postavit si tam jednu pro mě pěknou vedlejší stavbu. Otec s tím nesouhlasí.
V nemovitosti a okolí (zahrada) je nepořádek od otce a brání mi, abych udělal pořádek a nepotřebné věci odklidil.
Když jsem mu řekl, aby si z domu a celého objektu vzal věci k sobě domů, kde bydlí, tak to odmítá.
Otázky: Může mi otec zakázat rekonstrukci domu? Jelikož otec v domě nikdy nebydlel ani nebydlí, je možné, jelikož je to více jak 10 let, aby se promlčela jen ta část břemene týkající se jeho doživotního bezplatného bydlení v domě?
Pokud bych začal s rekonstrukcí domu po dědovi a dalšími úpravami (hlavně zbourání vedlejších budov)proti vůli otce, obávám se, že zažádá o mé vydědění. Děkuji, Jaroslav

ODPOVĚĎ:
V první řadě - otci z práva věcného břemene neplyne oprávnění zakazovat majiteli domu rekonstrukci. Další věcí je, že pokud v domě nebydlí a tudíž nepotřebuje věcné břemeno mít, věcné břemeno dohodou nebo prostřednictvím soudu zrušte – neužívání práva věcného břemena je zákonným důvodem k jeho zrušení.
Zrušení neužívaného věcného břemene není dostatečným důvodem k vydědění.
Na promlčení nespoléhejte, u práv plynoucích z věcného břemena je to poměrně složitá otázka. Po zrušení věcného břemene můžete dům rekonstruovat (ale na zrušení čekat nemusíte, záleží na Vás).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.