Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)
Sestra mého tchána chce napsat závěť, aby její byt v osobním vlastnictví náležel po její smrti dětem od synovce a neteře rovným dílem. Chce ale, aby po její smrti byl užíván byt jejím druhem, se kterým žije již 20 let ve společné domáctnosti. Chce na byt zřídit věcné břemeno užívání pro jejího druha. Jaké povinnosti z tohoto vyplývají, pokud tato situace nastane? Mám strach, abychom potom, i když byt nebudeme zatím úžívat (dětem, které mají zdědit byt je zatím 4 a 9 let), nemuseli převzít závazky spojené s bytem my jako rodiče nezletilých. Co když nastane případ, že např. druh nebude moci platit nájem? Děkuji, Erika


ODPOVĚĎ:
Záleží na charakteru věcného břemene, je možné ho formulovat jako  bezplatné. Takže pokud se něčemu takovému chcete vyhnout, dopředu celou věc  projednejte se zůstavitelkou. Vy se stanete správci dědictví nezletilých dětí (s největší pravděpodobností) a budete jej muset spravovat s péčí řádného hospodáře. Bylo by dobré, aby věcné břemeno bylo formulované tak, že oprávněný (tedy druh zůstavitelky) bude náklady na energie a další údržbu nést sám. Stejně tak by bylo vhodné, aby zůstavitelka sepsala tuto závěť ve spolupráci s notářem a detailně jste celou věc projednali, právě proto že dědici nastoupí do svých práv až za několik let.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.