Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dobrý den, prosím o radu. Žena vlastní dům i pozemek kolem domu. Přes pozemek bezprostředně kolem domu vede cesta, kterou používá soused k jízdě i chůzi ke svému domu. V katastru není věcné břemeno ani nic jiného. Před léty zpevňovala obec obecní cestu a soused, jelikož znal starostu, nechal zpevnit i část cesty na manželčině pozemku, ovšem na svém už ne.

V té době v domě žili rodiče manželky a asi jim bylo vše jedno. Manželka byla už tehdy vlastníkem domu. Před cca 3 a 5 léty už oba rodiče zemřeli a my máme v domě nájemníka, zároveň dům užíváme. Nelíbí se nám jak vzhled cesty (štěrk, asfalt, drobný štěrk =nebezpečný odpad), nemožnost oplotit dům, tak kvůli zhoršeným vztahům četnost používání. Soused má k domu jinou delší cestu, kterou nevyužívá. Chtěli bychom vědět, jak přimět obec k odstranění cesty, případně zamezit sousedovi v užívání (není priorita). S obcí jsme zatím nejednali. Děkuji. Milan

ODPOVĚĎ:
Dle znění dotazu dovozuji, že předmětná cesta je účelovou komunikací. Dle § 7/1 zákona o pozemních komunikacích je účelovou komunikací pozemní komunikace, která slouží ke spojení jednotlivých nemovitostí pro potřeby vlastníků těchto nemovitostí nebo ke spojení těchto nemovitostí s ostatními pozemními komunikacemi nebo k obhospodařování zemědělských a lesních pozemků. Účelové komunikace se dělí na veřejně přístupné a veřejně nepřístupné.
Z dotazu není možné určit, zda je předmětná účelová komunikace veřejně přístupná či nikoli. Pro vyřešení této otázky Vám doporučuji kontaktovat místně příslušný silniční správní úřad (kterým je dle § 40 zákona o pozemních komunikacích obecní úřad obce s rozšířenou působností).
a/ Dozvíte-li se, že předmětná účelová komunikace je veřejně přístupná, upozorňuji na § 19/1 zákona o pozemních komunikacích, dle něhož podléhá taková účelová komunikace tzv. obecnému užívání. Dle tohoto ustanovení smí každý užívat pozemní komunikace bezplatně obvyklým způsobem a k účelům, ke kterým jsou určeny; uživatel se musí přizpůsobit stavebnímu stavu a dopravně technickému stavu dotčené pozemní komunikace. V takovém případě by bylo nutné, abyste strpěli užívání předmětné účelové komunikace každým, a to bezplatně.
Ani v případě, kdy předmětná účelová komunikace bude veřejně přístupnou, však není vše ztraceno. Dle § 7/1 zákona o pozemních komunikacích totiž může příslušný silniční správní úřad na žádost vlastníka účelové komunikace a po projednání s příslušným orgánem Policie ČR upravit nebo omezit veřejný přístup na účelovou komunikaci, pokud je to nezbytně nutné k ochraně oprávněných zájmů tohoto vlastníka. Pokud by se Vám tedy podařilo prokázat, že Váš oprávněný zájem (např. ochrana Vašeho vlastnického práva, zachování Vašeho soukromí, zvýšení bezpečnosti a ochrana života a zdraví v bezprostřední blízkosti Vašeho domu) převáží nad právem obecného užívání (zejména proto, že k sousedově domu vede jiná veřejně přístupná komunikace), bude možné, aby byl veřejný přístup na předmětnou účelovou komunikaci upraven či omezen.
b/ Dozvíte-li se naopak, že předmětná účelová komunikace je veřejně nepřístupná, bude další nakládání s ní záviset pouze na Vašem uvážení.
V tomto ohledu je nutné si uvědomit, že předmětná účelová komunikace je součástí pozemku Vaší manželky, tzn. že není samostatnou věcí (v právním smyslu). V takovém případě by proto bylo možné pozemek Vaší manželky (včetně účelové komunikace) oplotit. Na tomto místě připomínám, že pro vybudování oplocení je zapotřebí, aby byl stavebním úřadem vydán územní souhlas (§ 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodem 14. stavebního zákona).
Mírně nad rámec Vašeho dotazu dodávám, že soused by se po Vás mohl domáhat přístupu na Váš pozemek z titulu tzv. nezbytné cesty (§ 1029 a násl. občanského zákoníku). Soud by však neměl Vašemu sousedovi právo nezbytné cesty přiznat, neboť k domu Vašeho souseda vede jiná veřejně přístupná komunikace (§ 1032/1 písm. c) občanského zákoníku), nebylo by tedy nezbytně nutné, aby soused používal právě pozemek Vaší manželky.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 13/1997 Sb. , o pozemních komunikacích
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.