Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zamýšlím koupi pozemku s rodinným domem a stodolou. Dům chci zbourat, stodolu opravit. Nemovitosti vlastní dvě sestry v pokročilém věku podílem 3/4 a 1/4. Majitelka menšího podílu byla jedinou obyvatelkou domu a má tam trvalé bydliště, ale již rok pobývá v sanatoriu, kde čeká na uvolnění místa v domově pro seniory.

Obě majitelky s prodejem souhlasí za podmínky zřízení věcného břemene doživotního užívání pro majitelku, s trvalým bydlištěm v místě. Pro případ, že by se chtěla vrátit. Podotýkám, že dotyčná není schopna obejít se bez trvalé péče a i chůzi zvládá jen s oporou. Problém spočívá v tom, že pokud bude věcné břemeno zřízeno, tak budu s demolicí domu muset čekat až do smrti bývalé majitelky. Chci se tedy zeptat, jestli je možné věcné břemeno nějak omezit, např. v kupní smlouvě uvést, že bude trvat jen do přidělení místa v domově, apod. Nebo jestli by potom jedinou možností (samozřejmě kromě dohody) bylo napadení práva dožití u soudu kvůli jeho nevyužívání. Děkuji. Filip

ODPOVĚĎ:
Zřídíte-li ve prospěch jedné spoluvlastnice předmětného rodinného domu služebnost (věcné břemeno) dožití, je samozřejmě možné, aby byl zánik této služebnosti vázán na splnění určité podmínky (jednalo by se o podmínku rozvazovací dle § 548/2 občanského zákoníku). V takovém případě bude vhodné ve smlouvě mimo jiné sjednat, jakým způsobem bude splnění podmínky prokázáno (resp. kdy se bude podmínka považovat za splněnou).
Na tomto místě si dovolím opravit omyl, kterého se v dotazu dopouštíte, když tvrdíte, že při zřízení služebnosti dožití budete nucen vyčkat s demolicí rodinného domu do smrti bývalé spoluvlastnice tohoto domu (oprávněné z věcného břemene).
Osobní služebnost (kterou je typicky právě služebnost dožití) skutečně nejčastěji zaniká smrtí oprávněné osoby (§ 1302/1 občanského zákoníku). Nejedná se však o jediný způsob zániku služebnosti. Dle § 1299 občanského zákoníku totiž platí, že:
- služebnost zaniká trvalou změnou, pro kterou služebná věc (zde rodinný dům) již nemůže sloužit oprávněné osobě (takovou trvalou změnou může být např. zánik služebné věci) ;
- při trvalé změně vyvolávající hrubý nepoměr mezi zatížením služebné věci a výhodou oprávněné osoby se vlastník služebné věci může domáhat omezení nebo zrušení služebnosti za přiměřenou náhradu.
S ohledem na shora uvedené se proto domnívám, že zřízení služebnosti dožití Vás nebude omezovat v nakládání s rodinným domem, který bude možné i zbourat. Bude-li služebnost dožití vázána výslovně na tento rodinný dům, dojde s jeho demolicí k zániku této služebnosti.
Na tomto místě považuji za vhodné upozornit, že oprávněná z věcného břemene by se po Vás mohla domáhat náhrady újmy, pokud by se jí podařilo prokázat, že jste smlouvu o zřízení služebnosti dožití uzavřel s úmyslem předmětný rodinný dům okamžitě zbourat a zřízenou služebnost tak zrušit (v tomto jednání by za určitých okolností mohlo být spatřováno porušení dobrých mravů). Ponechávám však na Vašem uvážení, nakolik je varianta zahájení soudního řízení ze strany této spoluvlastnice předmětného domu (s ohledem na její věk a zdravotní stav) pravděpodobná.
Pro maximální předejití vzniku jakýchkoli sporů Vám doporučuji sjednat (ve smlouvě o zřízení služebnosti) rozvazovací podmínku (jak uvádím výše). Pro přípravu smlouvy o zřízení služebnosti dožití Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.