Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jedná se o mou sousedku, která mě i mé rodině už dlouho ubližuje… píše nejrůznější nesmysly na MěÚ. Vždy úředníci vše vyhodnotí, zkontrolují a vše je ok. Sousedku už zná celý úřad … tak teď vymyslela další věc a píše mi prostřednictvím svého právníka.

2012 jsme koupili pozemky, včetně stavebního - po 4 letech stavba stojí a budeme kolaudovat - a pozemky naši sousedky byly již od 2001 zatížené břemenem chůze a jízdy - kupovali jsme to i proto, že se jedná o krajinu CHKO a díky břemeni máme kousek do lesa, ke studánce. Mimo jiné proto jsme to od RK koupili. Přes pozemek sousedky nejezdím - zřídili jsme při stavbě jiný vjezd. Abychom neobtěžovali a hlavně se ani nevídali se sousedkou. Dali jsme tam pouze v našem plotě branku a tam chodíme do lesa. Sousedka tam staví bazén, nosí kameny - přímo pod naši branku, dává nějaké věci, parkuje u branky své auto dělá vše proto abychom tam neprošli. Posílá předžalobní upomínku dle § 142a odst. 1 0. s. ř. zrušení věcného břemene a nabízí mi částku 15 000 Kč. Je možno tento spor u soudu vyhrát. Mohu stavět na tvrzení, že takto jsme pozemky koupila - finanční částka mi nic neřeší - prostě chceme využívat tento vstup do lesa. Jedná se o více pozemků - více majitelů, které jsou zatížené břemenem - nikdo nemá námitky jen sousedka k nám nejblíž. Tudíž, když mi zruší břemeno přes pozemek sousedky cca 5 m - tak se nedostanu na další pozemky, na které taky mohu vstupovat. Jak postupovat, děkuji, zdravím Monika

ODPOVĚĎ:
Jedinou možností, jak se sousedka může domoct zrušení věcného břemene, je podat žalobu na zrušení věcného břemene k soudu. V tomto smyslu jste už obdrželi předžalobní upomínku. Jak by soud rozhodl, by záleželo na provedeném dokazování, tedy jak dlouho tam věcné břemeno je zřízeno, z jakého důvodu ji tak omezuje, atd… Pokud ale nebude mít sousedka žádný důležitý argument, proč chce věcné břemeno rušit, soud jej jen tak nezruší. Bohužel ale musíte počítat s tím, že asi bude dělat nadále různé naschvály. Pokud by tyto naschvály překračovaly únosnou mez, volejte Policii.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.