Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem majitel nemovitosti RD od 10/2005 - přestavba původního objektu školní družiny (původně č. p. 336), dnes (02.05.2016) řadová zástavba (3 rodinné domy č. p. 411, 412, 413). Společnost UPC umístila při rekonstrukci objektu na mém prostředním pozemku a v plášti budovy kabely a rozvodnici.

Dle § 104 zákona č. 127/2005 sb. o elektronických komunikacích (dále jen "ZEK") měla UPC povinnost uzavřít s vlastníkem smlouvu o zřízení věcného břemene, jednorázovou náhradu, či jinou smlouvu. Právník UPC, až po mých připomínkách připouští, že se zákon vztahuje na technologie aplikované do budov po nabytí ZEK po 1.5.2005, ale namítá že došlo "jen" k výměně technologie, či přemístění na což se vztahuje zákonné věcné břemeno bez náhrady a odvolává se na původní objekt. Původní, několik let chátrající objekt, na kterém byla okresním soudem omezena dispoziční práva, byl odkoupen 04/2004 od jedné podnikatelky stavební firmou, která provedla přestavbu na řadovou zástavbu tří RD s komplet novými rozvody (dle kolaudačního rozhodnutí které nabylo právní moci 10/2005). Na webových stránkách UPC je konfigurátor pro ověření dostupnosti nabízených služeb. Pro moji adresu, jsou služby UPC nedostupné (opět připomínám, že na mém pozemku je rozvodnice, z které oba dva moji sousedé mají vedené přípojky a služeb UPC využívají). To vyvrací tvrzení UPC, že pouze přemístila svou původní technologii, ale žřídila nové přípojky při kolaudaci objektu, jelikož sousedi tenkrát měli zájem o jejich služby, já nikoliv. Zanikl původní objekt s č. p. 336 přestavbou na tři RD s č. p. 411, 412, 413 a tudíž mělo UPC uzavřít smlouvu s novým vlastníkem? Mám právo vidět smlouvu (pokud vůbec někdy nějakou uzavřela s předchozím vlastníkem)? Uzavírá se nová smlouva při změně vlastníka? Lze ještě po takové době požadovat náhradu a sepsání smlouvy pokud tak UPC doposud neučinilo? Děkuji, s pozdravem Ivan

ODPOVĚĎ:
Pokud původní objekt, na němž vázlo věcné břemeno, zanikl, je třeba uzavřít smlouvy s novými vlastníky tak, aby to bylo v pořádku i v evidenci nemovitostí. Smlouvu máte právo vidět, doporučovala bych jít na katastr nemovitostí a nechat si ofotit smlouvu ze sbírky listin. Obecně u věcných břemen záleží na tom, zda jsou vázána na osobu či na nemovitost. Pokud se vážou k nemovitosti, pak není třeba uzavírat novou smlouvu při změně vlastníka, nový vlastník se stává po původním vlastníkovi tzv. povinným z věcného břemene. Náhradu za zřízení věcného břemene obecně žádat lze, pokud se jedná o nově zřizované věcné břemeno. V případě věcných břemen, které vznikly v minulosti a byly uzavřeny s původními vlastníky bezplatně, trvá stále původní domluva, která pokud byla o bezplatném věcném břemenu, zůstává bezplatná.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.