Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zajímalo by mne, jestli může vzniknout věcné břemeno, když máme pozemek, který používáme jako příjezdovou cestu (je neoplocený) a dovolujeme přes něj jezdit i sousedům, kteří ale mají možnost se dostat na své pozemky jinudy. Dá se popřípadě vzniku věcného břemene předejít? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem, Denisa

ODPOVĚĎ:
Ano, v tomto případě je reálné, že věcné břemeno sousedům vydržením vzniknout může. Ovšem v případě soudního sporu by věc byla složitější, soud by z provedeného dokazování nakonec mohl věc uzavřít i tak, že nevzniklo. Musel by ovšem posoudit okolnosti celého případu, možnost sousedů dostat se na jejich pozemek i jinak apod. Jak předejít tomuto možnému sporu o vydržení věcného břemene? Doporučila bych se sousedy písemně uzavřít smlouvu o zřízení věcného břemene na dobu určitou, tuto případně prodlužovat nebo nikoliv. Tak lze vydržení věcného břemene předejít.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.