Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj problém se týká příjezdové cesty k mému domu. Když jsem pozemek kupovala, tak byl v soukromém vlastnictví a majitel mi dal věcné břemeno na právo vjezdu s tím, že si musím cestu vybudovat na své vlastní náklady. To jsem učinila a vybudovala betonovou cestu v hodnotě 250.000 Kč. 2015 v létě majitel cestu prodal obci.

Nejen, že se se mnou finančně nevyrovnal, ale od té doby začalo peklo. Bylo vydáno stavební povolení pro stavbu dalších rodinných domů, začaly jezdit domíchávače, Tatry a cesta, která je v šířce 3m a není dimenzována na tak těžká vozidla, praskla. Urgence na obci jsou k ničemu. Neustále dopisování, telefonáty - absolutně bez reakce. Pouze kopie výzev, které poslali stavebníkům, aby cestu opravili. Řešení s magistrátem napsali, že cesta je majetkem obce a ta ať se stará. Tam jsem všem jen pro smích. 5.6.2016 jsem si na cestě rozbila podběh od auta a budu požadovat náhradu škody po obci. Jak postupovat dále, protože toto zimní období už cesta nepřežije. Děkuji, Linda

ODPOVĚĎ:
V obecné rovině platí, že s přechodem vlastnického práva přechází na nového vlastníka i věcná břemena váznoucí na dané věci (ve Vašem případě pozemku).
Z informací uvedených ve Vašem dotazu vyplývá, že ke zřízení věcného břemene a stanovení povinnosti uhradit náklady na vznik cesty došlo uzavřením smlouvy s původním vlastníkem daného pozemku. V této situaci je podstatná především tato smlouva, která upravuje (by měla upravovat) rozsah užívání cesty, náklady na vybudování a další vztahy k této cestě.
Zde Vám doporučuji důkladně prostudovat danou smlouvu za účelem zjištění, zda (ne) obsahuje ustanovení o rozsahu užívání cesty, náhradě případných oprav cesty, požadavcích na stavebnětechnické provedení cesty apod. Zjištěné skutečnosti je pak možné použít k argumentaci a je možné na základě nich stanovovat konkrétní úpravu vzniklého vztahu.
Dále je nutné vzít v úvahu skutečnost, že cesta byla vybudována za určitým účelem – zajištění Vašeho přístupu na Váš pozemek a na základě tohoto byla tak také technicky uzpůsobena. Tedy byla stavěna pro určitou zátěž v určité četnosti a nerespektování těchto požadavků se negativně promítne do jejího technického stavu.
V případě, že obec nereaguje na Vaše žádosti a výzvy a „dává od všeho ruce pryč“, je vhodné využít pro ochranu svých práv služeb advokáta (kontakt zde: www.advokatikomora.cz) a možnosti domáhat se tak svých práv soudní cestou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.