Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manžel dostal v roce 2011 (darovací smlouva) byt s věcným břemenem (služebností) doživotního užívání nemovitosti otcem. Ten nepracuje a stále vznikají dluhy za energie a bytový fond. Vždy jsme tyto dluhy uhradily za otce. Zajímalo by mě, zda se
- dá tento byt s věcným břemenem prodat, či

- se vzdát daru dodatečně.
- Nebo jiné řešení (např. zrušení věcného břemene - služebnosti),
když už nechceme za otce pořád platit dluhy. Děkuji, Žaneta

ODPOVĚĎ:
Byt s věcným břemenem je možné prodat. Věcné břemene v tomto směru vlastníka neomezuje, podstatně ale snižuje hodnotu takové nemovitosti.
Právo odvolat dar náleží především dárci. Zákon obdarovanému možnost vzdát se dodatečně daru nepřiznává, tedy to není možné, ledaže to bylo ujednáno v darovací smlouvě.
Nabízí se čistě teoretická úvaha o možnosti od smlouvy odstoupit pro její podstatné porušení v důsledku vad, za které by bylo snad možné považovat soustavné porušování podmínek darovací smlouvy a smlouvy o věcném břemeni, ale to je v tuto chvíli jen teoretická úvaha, protože nejsou známy podrobnosti, obsah smluv, chování stran a podobně.
Věcné břemeno pak lze zrušit dohodou nebo se jeho zrušení domáhat rozhodnutím soudu, avšak pouze v případě, že po zřízení věcného břemene nastane trvalá změna vyvolávající hrubý nepoměr mezi zatížením služebné věci (bytu) a výhodou oprávněného, přičemž oprávněnému v případě zrušení služebnosti náleží přiměřená náhrada. Ta bude zpravidla peněžitá, ale může být i ve formě náhradního bydlení. Bude záviset na okolnostech konkrétního případu.
Zda jsou splněny důvody pro zrušení služebnosti v tomto případě je otázkou dalšího uvážení konkrétních okolností, protože ne každá skutečnost k tíži povinného z věcného břemene je trvalou změnou zakládající hrubý nepoměr. Skutečnosti se pak hodnotí objektivně, nikoliv dle subjetivního názoru dotčených osob.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.