Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

1) přes pozemek v druhu orná půda mi vede podzemní vedení vysokotlaku plynu (RWE), jedná se o staré vedení (nikoliv realizované v posledních 15 letech). Dále mi přes pozemek vede nadzemní vedení ČEZ (také staré). Je povinno (RWE a ČEZ) ze zákona mi plnit za služebnost (v šířce OP - ochranného pásma), pokud nárok na úhradu za služebnost uplatním?

2) pozemek v nivě vodoteče. Povodí Ohře vybudovalo stavbu tzv. suchý poldr, kdy v případě povodně dojde k zaplavení mého pozemku. Jedná se o novou stavbu. Již rok se jedná o zřízení služebnosti "rozlivu" a výsledek není. Je povinno Povodí Ohře ze zákona plnit za služebnost dotčeného pozemku rozlivem a do jaké doby od ukončení stavby? Může být stavba zkolaudována pokud není dohoda o služebnosti sjednána? Děkuji Daniel

ODPOVĚĎ:
Ano, pokud je Váš pozemek zatížen služebností, máte právo za něj žádat úplatu. Bohužel praxe je taková, že v těchto případech oprávnění ze služebnosti nabízí částku od 1000, -Kč za celou služebnost, ovšem v některých případech je reálné žádat i cca 200, -Kč za metr vedení. Stejné je to i pokud jde o druhou část Vašeho dotazu. Zřídit služebnost lze různými způsoby, nejméně problematická je samozřejmě služebnost zřízená smluvně. Není nikde stanoveno, že Povodí Ohře má povinnost plnit služebnost ze zákona a od jakého termínu, vše je na smluvním ujednání, případně na soudním rozhodnutí, pokud se nedohodnete. Bez dohody o služebnosti stavbu teoreticky zkolaudovat lze, toto záleží na rozhodnutí vodoprávního úřadu, proti kterému se samozřejmě můžete odvolat. Praxe bývá taková, že v době kolaudace bývá s vlastníkem pozemku minimálně uzavřena smlouva o smlouvě budoucí o zřízení služebnosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.