Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zakoupili jsme s manželem byt, kde je věcné břemeno na dožití rodičů předchozí majitelky. Dožití je bezplatné, ale oni se zavazují platit veškeré platby spojené s chodem bytu, opravami atd. Předchozí majitelka žije v zahraničí a její bratr odvezl její rodiče (kteří mají věcné břemeno) do domova důchodců, protože se o sebe nemohou sami postarat.

Veškeré vyřizování ohledně bytu, platby nájmu, záloh, pojištění, odečty ad. jsme zajišťovali my s manželem (ona nám to samozřejmě pak platila). Bohužel po 2 letech, kdy musela hradit nemalé měsíční náklady za neobydlený byt se po poradě s právníkem rozhodla byt prodat. Bylo jí řečeno, že to může, věcné břemeno zůstalo zachováno). Koupili jsme ho. Bylo nám řečeno, že její rodiče jsou v dost vážném zdravotním stavu a vrátit se do bytu nemohou, matka je dokonce na vozíku, otec má rakovinu. Původní majitelka si doklady a další osobní věci rodičů odvezla a některé uskladnila ve sklepě (který náleží k tomuto bytu). Některé věci jim odvezla. Sama některé nepotřebné věci (bezcenné) vyhodila. Rodiče byli již dost nemohoucí a skladovali spousty věcí. V bytě zůstaly nějaké obrazy, nábytek, nějaké oblečení a jediná hodnotná věc - malá lednička. Radili jsme se taky před koupí bytu, co můžeme a nemůžeme dělat s věcmi at… A tak jsme (na základě porady) byt vyklidili, zrekonstruovali, nábytek vrátili, jen ošacení, obrazy uskladnili mimo byt. Byt pronajímáme. Bohužel, bratr předchozí majitelky nás i nájemce kontaktoval, chce přístup do bytu, klíče, chce na nás poslat Policii, že jsme s věcmi manipulovali. Že nejsou v bytě! Nám bylo ale řečeno, že v bytě být nemusí, pokud tam oni nebydlí. Obtěžuje nájemce. Tvrdí, že se tam rodiče chtějí vrátit, ale původní majitelka (věříme jí) tvrdí, že jejich zdravotní stav to rozhodně nedovoluje. Může po nás žádat přístup do bytu, když má od rodičů plnou moc? Věcné břemeno se přeci na něho nevztahuje. Co máme dělat? Pokud by se chtěli rodiče vrátit, můžeme chtít např. potvrzení o tom, že se budou o sebe moci postarat? Že jsou schopni i když není byt bezbariérový? Původní majitelka si myslí, že bude jednat takto i na úkor zdraví rodičů.
Jak mu dokážeme, které věci jsme koupili s bytem? Jaký nábylek, obrazy atd? Nevíme, co bylo součástí bytu, než jsme ho koupili my. Omlouvám se za delší text. Je těžké vylíčit situaci. Moc děkuji za radu. Žaneta

ODPOVĚĎ:
Situace je poněkud nešťastná s ohledem na věci, které v bytě zůstaly. Doporučovala bych nyní sepsat si protokol obsahující věci, které v bytě byly při jeho koupi a pokud možno zajistit na něm i podpis původní majitelky bytu a vyjasnit si s majitelkou bytu, zda tyto věci považuje za prodané vám či nikoliv. Na druhou stranu, pokud o věci nikdo nejevil zájem déle než 3 roky, můžete se bránit tím, že jste k nim vlastnické právo vydrželi, neboť jste byli v dobré víře, že byly prodány společně s bytem a patří vám. Dále bych doporučovala zvážit, zda neuzavřete s rodiči smlouvu o zrušení věcného břemene, když v bytě už nebydlí nebo případně podali žalobu na zrušení věcného břemene soudem.
Pokud se jejich syn domáhá vstupu do bytu, může tak učinit pouze s plnou mocí a za účelem vyzvednutí jejich věcí. Pokud je ale sporné, které věci to jsou, do bytu ho nepouštějte, ať si to případně řeší rodiče žalobou na vydání věcí a to neudělají, těžko prokážou, jaké věci tam zůstaly, a že jsou jejich.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.