Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem od 1994 vlastníkem rodinného domku. Rodiče měli stanovené věcné břemeno ponovu služebnost bezplatného doživotního užívání. (samostatný pokoj, společné užívání kuchyně, koupelny a wc). Maminka již zemřela a otec nejprve užíval věcné břemeno (služebnost) a přispíval mi dohodnutou částkou na enegie.

Soužití s ním ale bylo postupem času velmi stresující a složité, a tak jsem se odstěhovala za manželem, se kterým jsem kvůli péči o rodiče žila 8 let odděleně. Tatínek se za půl roku po mém odstěhování ze zdravotních důvodů nastěhoval k bratrovi. V tomto období jsem hradila veškeré udržovací energie sama bez jeho přispění. Ve chvíli, kdy jsem jako vlastník chtěla nechat užívat nemovitost mému synovi s dodržením věcného břemene (služebnosti), začal otec ač tam nebydlí, dělat naschvály a hlavně úmyslně plýtvá energiemi. Syn se proto raději ani nenastěhoval. Otec nechává na plno zapnuté plynové topení, rozsvíceno i když v domě v podstatě nebydlí, ale jezdí se tam na pár hodin podívat (má tam stále hlášené trvalé bydliště). Většinu svých osobních věcí má odstěhovanou. Na energie odmítá přispívat s tím, že tam nebydlí a že je mojí povinností vše hradit v rámci bezplatného užívání věcného břemene (služebnosti). Já sama tam již nemám ani trvalé bydliště. Otce jsem vyzvala, že odběr energií nechám převést na něho jako jediného uživatele. S tím on ale nesouhlasí, odmítá komunikovat a plýtvá dál. Pouze píše výhružné vzkazy apod. V podstatě již nemám sílu svoji nemovitost ani navštěvovat natož ji užívat a udržovat v technickém stavu na což opět nikdy nepřispíval. Chování otce je silně podporováno mým bratrem, který ač dostal vyplacený svůj podíl v rámci darování nemovitosti již před lety, se nemůže smířit s faktem, že po 20 letech, kdy jsem se o oba rodiče celou dobu starala (společná domácnost, 5 let imobilní maminka apod.) jsem se odstěhovala za manželem. Mohu v daném případě odhlásit odběr veškerých energií v nemovitosti? Neporuším tím právo věcného břemene (služebnost) doživotního bezplatného užívání? Veškeré klíče od nemovitosti má i můj bratr, který se tam pohybuje bez mého souhlasu a mnohdy bez otcovy přítomnosti. Bojím se, když vyměním u nemovitosti zámky, bude to chápáno jako bránění užívání věcného břemene (služebnosti).
Je případně možné věcné břemeno zrušit (naschvály od osoby oprávněné věcným břemenem)? Předem děkuji za odpověď. Miriam

ODPOVĚĎ:
V tomto případě nezbývá, než se pokusit věcné břemeno zrušit prostřednictvím soudu, tedy podat žalobu na zrušení věcného břemene, kterou odůvodníte schválnostmi ze strany otce. Odhlásit energie či vyměnit zámek bohužel nemůžete, protože musíte oprávněnému z věcného břemene zajistit, aby své věcné břemeno mohl užívat řádně, pokud má tedy právo nemovitost užívat k bydlení, musíte mu zajistit jak energie, tak přístup do nemovitosti. Jediné řešení je tedy usilovat o zrušení věcného břemene.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.