Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem s bratrem spoluvlastníkem pozemku zapsaného na LV jako louka, na kterém hospodaří zemědělské družstvo. Přes část pozemku je položen už několik let plynovod. Před jeho výstavbou se nás o povolení nikdo neptal. 12/2014 nám byla doručena k podpisu smlouva o smlouvě budoucí o zřízení věcného břemene, ve které se píše, že věcné břemeno bude zřízeno úplatně a to za jednorázovou náhradu ve výši 50, -Kč za běžný metr což dohromady dělá 3 500 Kč.

Smlouvu jsme nakonec podepsali. Nyní nám byla doručena k podpisu smlouva o zřízení věcného břemene. Máme za to, že částka 50 Kč za metr je nedostatečná, že cena takto zatíženého pozemku klesne daleko víc. Nevíme, jestli máme ještě nějakou možnost žádat vyšší částku a ani nevíme jak velkou. Co nám hrozí, když smlouvu odmítneme podepsat a jak postupovat, když i oni odmítnou částku navýšit. Děkuji, Jaroslav

ODPOVĚĎ:
Věcné břemeno může ocenit soudní znalec z oboru oceňování nemovitostí, ovšem jeho znalecký posudek bude pravděpodobně dražší, než uvedená částka 3500, -Kč. Za situace, kdy jste podepsali smlouvu o smlouvě budoucí se druhá strana může domáhat soudně, abyste konečnou smlouvu uzavřeli, neboť jste se k tomu zavázali zmíněnou smlouvou o smlouvě budoucí. V případě soudního sporu byste museli zdůvodnit, proč jste se rozhodli konečnou smlouvu neuzavřít a soud by musel posoudit, zda by Vaše obrana z důvodu požadavku vyšší částky byla důvodná. Spíše se ale obávám, že v tomto ohledu moc šancí nemáte a je zde riziko, že pokud by věc byla řešena prostřednictvím soudu, uhradili byste nemalé náklady na soudní řízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.