Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V dražbě jsem zakoupil byt, příklep bude brzy přidělen a tak s bytem už budu nakládat podle svého. Oprávněný dlužník je majitel bytu, který má v bytě trvalou adresu, ale neobývá byt. Pouze jeho nemocná babička v bytě žije.

Nekomunikuji s oprávněným, ale s jeho otcem, kde jsme se bez problému dohodli, že v bytě jeho nemocnou mámu necháme o kterou se stará a vytvoříme nájemní smlouvu, kde budu dostávat měsíční nájemné. Řekněme, že mám tedy tento vzor smlouvy, bylo by dobré přidat do smlouvy v mém případě nějaký dodatek nebo byste smlouvu takto ponechala. Děkuji za odpověď. Případně návrh na doplnění ve smlouvě. Dále zde uvádím, jak je psané v usnesení v příloze níže, věcná břemena a to darovací smlouva Žanety Novákové pro Pavla Nováka, který je povinný a byt již nevlastní. Vlastníkem jsem já, nicméně v darovací smlouvě je psáno, že se s bytem nesmí nic dělat po dobu života Žanety a Pavla Nováka, kteří byt obývají. Samozřejmě jsem se s nimi dohodl a budou platit řádně nájem. Kdyby, ale nastala situace, že by nebyla domluva nebo bych chtěl byt začít obývat a nepronajímat, případně pronajmout někomu jinému, tak díky tomuto břemenu nemohu? Dokud budou živí? Nebo případně mohu získat příkaz k vystěhování, Děkuji. Karel

ODPOVĚĎ:
Moc se omlouvám, ale trochu se v dotazu ztrácím. Jestli jsem dobře pochopila, tak jste vydražil byt, na který je vázáno věcné břemeno dožití ve prospěch Žanety a Pavla? V takovém případě je jedinou možností, jak se věcného břemene zbavit a začít byt obývat či pronajímat někomu jinému, zahájit soudní řízení o zrušení věcného břemene, ovšem musely by zde opravdu existovat pádné argumenty, aby soud věcné břemeno zrušil. Případně je samozřejmě možné věcné břemeno zrušit dohodou obou stran.
De facto byste od těchto lidí, kteří jsou oprávněnými z věcného břemene, neměl požadovat ani nájem, protože pokud byl byt vydražen s věcným břemenem, tak tomu měla být v rámci dražby přizpůsobena vyvolávací cena, kdy nemovitost zatížená věcným břemenem má výrazně nižší cenu než nemovitost nezatížená. Pokud by tedy s oprávněnými z věcného břemene domluva nebyla, musíte se domáhat zrušení věcného břemene pouze dohodou s nimi nebo soudně. v případě, že jsem nezodpověděla všechny Vaše dotazy, prosím o upřesnění a zodpovím.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.