Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupil jsem nemovitost (přes realitní kancelář) a asi 1 měsíc poté mi přišla žádost od firmy Elektrosun s. r. o. , která zastupuje společnost ČEZ, o zřízení věcného břemene a to na dobu neomezenou. Jedná se o novou elektrickou přípojku (zemní kabelové vedení a přípojková skříň v pilíři o rozsahu 12,2 m2), která zasáhla mé dva pozemky o výměře 918m2 a 126m2.

Pro detailnější nahlédnutí se jedná o LV 340, katastrální území Ktová, parcelní číslo 98/1 a 98/2. Jedná se o to, že předchozí majitel zamlčel (protože podepsal smlouvu o smlouvě budoucí), že nemovitost bude touto událostí zasažená, jak mohu v tomto případě postupovat. Mám právo na odškodnění a v jaké výši? Přikládám foto části kupní smlouvy, kde se hovoří o těchto skutečnostech. Co by se stalo, když není v mém zájmu zapsat toto věcné břemeno a budu dělat tzv. "mrtvého brouka". V opačném případě, jakou mohu požadovat náhradu od ČEZu za zřízení tohoto břemene? Děkuji, přeji hezký den Miloš

ODPOVĚĎ:
V kupní smlouvě se bohužel hovoří pouze o stavu ke dni uzavření kupní smlouvy, nikoliv do budoucna. Pokud už jste vlastníkem a ve věci věcného břemene Vás oslovili až nyní, nejedná se o pochybení prodávajícího a z tohoto titulu po něm nelze požadovat odškodnění. Za zřízení věcného břemene samozřejmě můžete žádat úplatu, nicméně její výši by Vám sdělil pouze znalec, který by na ocenění věcného břemene vypracoval znalecký posudek či odborné vyjádření. Můžete dělat i "mrtvého brouka" a vyčkat, zda se ČEZ ozve znovu nebo to vyřeší jinak se zatížením jiných pozemků.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.