Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme nemovitost v ideálním spoluvlastnictví (16 spoluvlastníků), ve které se nacházejí i 3 bytové jednotky s věcným břemenem/služebností užívacího práva pro bytové družstvo. Jednotlivé byty neodpovídají podílům jednotlivých vlastníků. Někteří spoluvlastníci v nemovitosti ani nebydlí.

Spoluvlastníci, kteří užívají nemovitost nad svůj spoluvlastnický podíl kompenzují spoluvlastníkům, kteří nemovitost nemohou užívat tuto ztrátu finančně tak, že si odsouhlasili částku Kč 125/m2 za každý metr, který užívají nad svůj spoluvlastnický podíl uvedený v KN. Bytová plocha všech bytů je 1487,45 m2 z toho 3 byty se služebností užívacího práva pro SBD, ale ve vlastnictví spoluvlastníků domu. Jeden z bytů SBD je užíván uživatelem, který je zároveň spoluvlastníkem a členem SBD, druhý je užíván dcerou spoluvlastníka, která je členem SBD a pouze 3. byt je užíván členem SBD bez vztahu k ostatním spoluvlastníkům. Až dosud se při výpočtu více či méně metrů brala celková bytová plocha v domě a nárok na počet metrů se vypočítával podle podílů v KN. Nyní byla provedena změna (bez předchozího projednání se všemi spoluvlastníky) a do celkové bytové plochy se přestala započítávat bytová plocha bytů se služebností užívacího práva a plocha 1 bytu, který je pronajímán ve prospěch všech spoluvlastníků. Je tento postup správný? Máme pocit, že nelze při výpočtu nároku jednotlivých spoluvlastníků na určitou plochu z nemovitosti vypustit část nemovitosti jenom proto, že z ní nemůžeme mít žádný profit a služebnost musíme strpět bez jakékoli náhrady. Jsme znevýhodněni již samotným faktem, že s těmito byty nemůžeme žádným způsobem nakládat a mít z nich užitek. Navíc byty se služebností užívacího práva, které jsou užívány i spoluvlastníky se jim nezapočítávají do užívání a berou od ostatních náhradu jako by byty neužívali z titulu toho, že se jedná o služebnost, která přísluší stavebnímu družstvu. Je to zdůvodnitelné? Děkuji za Vaše posouzení a radu jak správně postupovat a na jaká právní stanoviska se můžeme odvolat. S pozdravem Lýdie

ODPOVĚĎ:
Pokud jsou některé byty zatíženy služebností, tato služebnost pravděpodobně vznikla na základě smlouvy, ze které plyne, zda je tato služebnost zřízena úplatně či bezúplatně. V této smlouvě by měl být návod, jak postupovat, protože pokud byla zřízena bezúplatně, nelze se nijak domáhat následné úplaty, pokud úplatně, je třeba respektovat ustanovení smlouvy. Pokud byste byla schopna mi k nahlédnutí zajistit smlouvu o zřízení služebnosti, mohla bych se k tomu podrobněji vyjádřit.
Děkuji.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.