Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

40 let naše rodina k ovocnému sadu využívá příjezdovou cestu (vyježděnou polní cestu) přes pozemky sousedů. Věcné břemeno nezřízeno. Z 1 strany sousedím přímo s lesem - majetek ČR, právo hospodařit mají Lesy ČR s. p., Hr. Králové. Ze 3 stran s pozemky nového majitele.

Nový majitel bude mít na pozemku rodinný dům, nebudu již mít k sadu žádnou příjezdovou cestu. Existují dle starých i nových zákonů od 1.1.2014 ustanovení, že mi musí majitel sousedních pozemků umožnit přístup k vjezdu do sadu a zanést to do plánu stavby? Lesem, který sousedí se sadem, vede stará lesní cesta. Mohl bych event. požádat Lesy ČR o věcné břemeno užívání cesty jako přístupu. Děkuji, Viktor

ODPOVĚĎ:
1/ Přístup k sadu přes sousedův pozemek:
Vede-li přes sousedův pozemek polní cesta, předpokládám, že se jedná o účelovou pozemní komunikaci ve smyslu § 7 zákona o pozemních komunikacích. V tomto ohledu je nezbytné si uvědomit, že dle § 19/1 zákona o pozemních komunikacích smí každý užívat pozemní komunikace (tedy i veřejně přístupnou účelovou komunikaci) bezplatně obvyklým způsobem a k účelům, ke kterým jsou určeny (tzv. obecné užívání), přičemž každý uživatel pozemní komunikace se musí přizpůsobit stavebnímu stavu a dopravně technickému stavu dotčené pozemní komunikace.

Pro ověření skutečnosti, zda se v případě předmětné účelové pozemní komunikace jedná o veřejně přístupnou účelovou komunikaci (na kterou se vztahuje právo obecného užívání) Vám doporučuji kontaktovat místně příslušný silniční správní úřad, kterými dle § 40/1 zákona o pozemních komunikacích jsou v první řadě obecní úřady obcí s rozšířenou působností.

Pokud by se v případě polní cesty přes sousedův pozemek nejednalo o veřejně přístupnou účelovou komunikaci, nýbrž o účelovou komunikaci veřejně nepřístupnou (což však spíše nepředpokládám), mohl byste se (v případě nedohody se sousedem) u soudu domáhat zřízení práva nezbytné cesty dle § 1029 a násl. občanského zákoníku. Dle tohoto ustanovení může vlastník nemovité věci, na níž nelze řádně hospodařit či jinak ji řádně užívat proto, že není dostatečně spojena s veřejnou cestou, žádat, aby mu soused za náhradu povolil nezbytnou cestu přes svůj pozemek. Tuto nezbytnou cestu může soud povolit v rozsahu, který odpovídá potřebě vlastníka nemovité věci řádně ji užívat s náklady co nejmenšími, a to i jako služebnost (dříve věcné břemeno). Zároveň musí být dbáno, aby soused byl zřízením nebo užíváním nezbytné cesty co nejméně obtěžován a jeho pozemek co nejméně zasažen. To musí být zvlášť zváženo, má-li se žadateli povolit zřízení nové cesty.

Se svým sousedem pak můžete samozřejmě uzavřít i smlouvu o zřízení služebnosti stezky, průhonu a cesty dle § 1274 a násl. občanského zákoníku. Přechod přes sousedův pozemek je možné zajistit také závazkovým způsobem, a to zejména na základě smlouvy o výprose či smlouvy o výpůjčce (§ 2189 a násl. občanského zákoníku).

2/ Přístup k sadu lesem:
V tomto ohledu záleží na tom, jakým způsobem byste chtěl lesní cestu užívat. Pokud by se mělo jednat pouze o pěší přístup (resp. přístup na jízdním kole či s ručním vozíkem apod.), nebudete k tomuto způsobu užívání lesní cesty potřebovat žádné povolení, neboť dle § 19 zákona o lesích spadá do kategorie obecného užívání lesů, k němuž je v zásadě oprávněn každý.

Pokud byste však chtěl zajistit k sadu přístup motorovým vozidlem, je třeba si uvědomit, že dle § 20/1 písm. g) zákona o lesích je v lesích mimo jiné zakázáno jezdit a stát s motorovými vozidly. Z tohoto zákazu je však dle § 20/4 zákona o lesích možné povolit výjimku, a to samozřejmě vlastníkem dotčeného lesa. V tomto ohledu se proto můžete obrátit se žádostí o udělení výjimky na vlastníka lesa, resp. subjekt, který je oprávněn s tímto lesem hospodařit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.