Počet stránek ve webu: 43.161

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

1991 jsme spolu se dvěma dalšími rodinami zakoupili od firmy rodinné domky se společným řešením odtoku odpadních vod. Jímka - (žumpa) je na našem pozemku, odkud se také vyváží a my jsme vázáni věcným břemenem ve prospěch sousedů, zaneseným v kupních smlouvách a na katastru nemovitosí.

Domy a i jímka byly zbudovány 1973. V současné době se v obci buduje kanalizace a občané budou mít povinnost se připojit a nebo doložit obci jak odpadní vody likvidují. Naše jímka v žádném případě již nevyhovuje současným technickým parametrům požadovaným pro její provoz. je možné této situace využít, požádat o výmaz věcného břemene a de facto takto přimět sousedy, aby svou situaci řešili sami. Děkuji, Majka

ODPOVĚĎ:
Bylo-li ve Vašem případě věcné břemeno zřízeno smluvně (což předpokládám), není možné, abyste se u místně příslušného pracoviště katastrálního úřadu domáhala jeho výmazu pouze s odůvodněním určité změny poměrů.

Je-li domluva s Vašimi sousedy možná, doporučuji Vám uzavřít s nimi (ve chvíli, kdy budou všechny dotčené stavby připojeny na obecní kanalizaci) písemnou dohodu o ukončení platnosti smlouvy o zřízení věcného břemene (způsob ukončení platnosti smlouvy bývá zpravidla v každé smlouvě upraven). S touto dohodou se následně můžete obrátit na místně příslušné pracoviště katastrálního úřadu s návrhem na provedení výmazu věcného břemene z katastru nemovitostí.

Nebude-li možné se s Vašimi sousedy na ukončení platnosti smlouvy dohodnout, je vhodné vědět, že dle § 151p/2 a 3 starého Občanského zákoníku (za jehož účinnosti byla smlouva uzavřena)
a/ zanikne věcné břemeno (ovšem na základě rozhodnutí soudu), nastanou-li takové trvalé změny, že věc již nemůže sloužit potřebám oprávněné osoby nebo prospěšnějšímu užívání její nemovitosti,
b/ vznikne-li změnou poměrů hrubý nepoměr mezi věcným břemenem a výhodou oprávněného. Stejná pravidla jsou pak zakotvena také v § 1299/1 a 2 nového občanského zákoníku.

Napojí-li se proto všichni Vaši sousedé na obecní kanalizaci či bude-li Vám příslušným orgánem další užívání jímky zakázáno, můžete se (v případě nedohody se sousedy) obrátit na soud s návrhem na zrušení věcného břemene, a to vzhledem k trvalé změně poměrů, pro kterou po Vás nelze spravedlivě požadovat, abyste byla věcným břemenem nadále omezována.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.