Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme zřízené věcné břemeno vedení potrubí vody od naší studny. Je zde také uvedena chůze a udržovací práce. Věcné břemeno je zapsané v katastru nemovitostí. Smlouva je mezi námi a obcí, které pozemek patří. Obec pravděpodobně pronajala tento pozemek sousedovi, který vyžaduje, abychom mu ohlašovali pokaždé, když budeme jít chtít ke studni.

Přístup zatarasil drátěnými vrátky, která jsou mobilní, zatím nejsou zamčená. Má na toto jednání právo? Může takový pozemek obec vůbec pronajmout? Soused si také přímo na vedení potrubí postavil mobilní bazén o průměru cca 5 m. Studnu jsme nechali vyčistit. Mysleli jsme si, že se smlouvu o věcném břemeni nemusíme nikomu čištění ohlašovat. Starosta nás ale celkem hrubě upozornil, že jsme mu čištění měli ohlásit. Má pravdu nebo ne? Může starosta jako zástupce obce věcné břemeno zrušit? Děkuji, Zdeňka

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Nájem pozemku zatíženého věcným břemenem:
Občanský zákoník (ani jiný právní předpis) nevylučuje, aby byl pozemek zatížený věcným břemenem navíc pronajat třetí osobě, postup obce lze proto označit za právně přípustný. Současně však platí, že pronajmutím předmětného pozemku nesmí dojít k omezení Vašich práv vyplývajících ze zřízeného věcného břemene; v opačném případě by bylo možné se domáhat (a to i soudní cestou), aby Vám obec umožnila výkon práv odpovídajících věcnému břemeni v tom rozsahu, v jakém bylo věcné břemeno původně sjednáno (předpokládám však, že pronajmutím pozemku k tomuto omezení zatím nedošlo).
2/ Oznamování čištění studny a vstupu na pozemek:
V této souvislosti je klíčovou samozřejmě smlouva o zřízení věcného břemene, kterou jste s obcí uzavřela. Je-li studna samostatnou stavbou ve Vašem vlastnictví a nezakotvuje-li smlouva o zřízení věcného břemene Vaši oznamovací povinnost vůči obci, nemůže po Vás starosta obce žádné informování o zamýšleném čištění studny vyžadovat. Zároveň však samozřejmě platí, že právo odpovídající věcnému břemeni nemůžete vykonávat neomezeně, je přirozeně nutné se vyvarovat takového výkonu Vašich oprávnění, který by obci znemožňoval výkon jejích vlastnických práv či způsoboval na zatíženém pozemku škodu apod. (což však ve Vašem případě nepředpokládám).
Vznik jakékoli oznamovací povinnosti ve vztahu k nájemci předmětného pozemku je pak samozřejmě vyloučen.
3/ Zrušení věcného břemene starostou:
K zániku věcného břemene může dojít některým ze způsobů dle § 151p Občanského zákoníku. Ve Vašem případě přichází v úvahu zejména ukončení platnosti smlouvy o zřízení věcného břemene, a to buď písemnou dohodou mezi Vámi a obcí (kterýžto způsob opět nepředpokládám) či jednostranným právním úkonem ze strany obce (zejména pak výpovědí či odstoupením). Pro učinění závěru o možnostech obce ukončit jednostranně platnost smlouvy o zřízení věcného břemene by však bylo nutné se seznámit s textem této smlouvy. Ukončení platnosti smlouvy o zřízení věcného břemene, resp. zánik věcného břemene pak musí být v každém případě promítnut do katastru nemovitostí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.