Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Mám bratra, kterému rodiče darovali dům. Rodiče jsou tam jako věcné břemeno (doživotního užívání nemovitosti). V poslední době, když tam přijedeme na návštěvu, bratr nás slovně atakuje, co tam zase jezdíme a otravujeme, ať dáme pokoj. Chci mu proto poslat výzvu ohledně nevhodného chování.

Jezdíme za rodiči, nikoli za ním, rodiče mají svou bytovou jednotku a tak jej nemáme jak obtěžovat. Moc děkuji za případné zaslání vzoru výzvy osobě povinné z věcného břemene. Děkuji, Irena

ODPOVĚĎ:
Podstatou věcného břemene je, že omezují vlastníka nemovité věci ve prospěch někoho jiného tak, že je vlastník povinen něco trpět, něčeho se zdržet, nebo něco konat. Rozsah omezení je specifikován ve smlouvě o zřízení věcného břemene. Návštěvy Vašich rodičů vlastník zakazovat nemůže, neboť by se mohl dostat do konfliktu se zákonem. Výzvu na zdržení se nevhodného chování lze napsat vlastními slovy, vzor nepotřebujete. Nezapomeňte jen datum, jména osob, kterých se věc týká, co se stalo a čeho se chcete domoct. Dopis pošlete doporučeně a papírovou kopii nebo originál uchovejte v PC. V případě vrácení daru je třeba, aby se obdarovaný choval k dárci nebo členům jeho rodiny tak, že tím hrubě porušuje dobré mravy. V takovém případě mohou rodiče podat návrh k soudu na navrácení daru. Náležitosti návrhu jsou obdobné, jako v případě výzvy. Obdarovaný potomek tedy riskuje a měl by pečlivě zvážit své další chování, aby nesplnil důvody pro vrácení daru.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.