Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manžel koupil 2003 dům s věcným břemenem dožití pro starého pána. Ten nedodržuje hygienu, na zahradě má slepice bez povolení. Je vulgární. V prosinci 2010 si zlomil nohu, od té doby bydlí u své přítelkyně. K nám (VB pohybu po zahradě, sklepa, půdy, místnosti kde bydlel) se nechává vozit. Dopoledne chodí bez souhlasu majitele přítelkyně pána krmit slepice.

Několikrát jsme nachytali jeho přítelkyni jak nám poslouchá za dveřmi, o čem si povídáme, pak pomlouvá u sousedů. Za pánem chodí každý pátek odpoledne a sobotu odpoledne bratr přítelkyně, který nám často kouká do oken. Bez našeho vědomí na naši zahradu vodí psa.
V létě 2012 nás falešně obvinili, že jsme ukradli 2 vajíčka a 2 kubíky vody. Vyhrožovali nám kárnou komisí. Vajíčka nekrademe, vodu používáme přiměřeně. Sousedi nachytali tuto dvojici, jak používají celý březen a duben 2011 vodu, která je vedena na náš vodoměr! Používali ji na zahradu a to zcela bez našeho vědomí a hlavně jakéhokoliv dovolení. V podmínkách notářského zápisu z roku dubna 1989, kdy pán, který má věcné břemeno, převáděl (nyní náš dům a zahradu) na svého syna, je napsáno, opravy: úpravy hradí majitel, věcné břemeno si hradí svoji potřebu. Věcné břemeno chování slepic na slepice není.
Pokud něco řešíme s pánem, jeho návštěva nám zasahuje do hovoru a plete se do našeho řešení.
- Kurník, kde jsou slepice je v havarijním stavu, má ho pánovi opravit manžel jako majitel, když je zamčený a klíče má pouze věcné břemeno a jeho přítelkyně?
- Může chovat věcné břemeno slepice, když nemá povolení?
- Jak se bránit jejich pomluvám? Jak je slušně odpudit od našeho řešení na téma bydlení a zahrada, kde opravdu nemají na to žádné právo?
- Jak pána donutit, aby si alespoň myl ruce (vše je upatlané a špinavé od jeho manuální manipulace).
Děkuji, manželé Březinovi

ODPOVĚĎ:
Doporučuji podat návrh na zrušení věcného břemena z důvodu nadměrného zatěžování povinné nemovitosti (neohlášené návštěvy, kráždež vody, narušování soukromí - to všechno nejste povinni jako majitelé rodinného domu s pozemkem strpět). Doporučuji nečekat s návrhem příliš dlouho, dokud má oprávněný rodinu, ke které se může odstěhovat.
Může se Vám to zdát sociálně necitlivé, ale je to jediné rozumné řešení.
Zákazy vstupování 3. osob, volání policie apod. jsou v praxi neúčinné nic neřešící prostředky.
Pokud je kurník Vaším majetkem, jste povinni ho opravit či rovnou odstranit a chov slepicí zakázat (není-li vymíněn ve smlouvě o zřízení věcného břemene doživotího užívání nemovitosti).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.