Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastníme dům a matka manžela v něm má věcné břemeno. Ve smlouvě od notáře po dědickém řízení je psáno, že má volný pohyb po celé nemovitosti. Řešíme s ní my i ostatní příbuzní mnoho sporů a ona bohužel navštěvuje i naši bytovou jednotku v rámci nemovitosti a vyhrožuje, že může k nám kdykoli a kamkoli.

Je možné toto právo v rámci věcného břemene omezit? Samozřejmě chápu, že ona má přístup ke svojí bytové jednotce a ke společným prostorům, to znamená zahradu a chodbu a technické zázemí v suterénu domu, ale v rámci naší bytové jednotky mi to přijde jako nesmysl. Děkuji, Růžena

ODPOVĚĎ:
Přestože dle Vámi zmiňované dědické dohody je Vaše tchýně oprávněna užívat celý dům, nepožívá samozřejmě právní ochrany takový výkon práv odpovídajících věcnému břemeni, kterým by Vaše tchýně ostatní obyvatele domu šikanovala.
Dle § 3/1 Občanského zákoníku nesmí výkon práv a povinností vyplývajících z občanskoprávních vztahů bez právního důvodu zasahovat do práv a oprávněných zájmů jiných a nesmí být v rozporu s dobrými mravy.
Dle § 151p/3 Občanského zákoníku platí, že vznikne-li změnou poměrů hrubý nepoměr mezi věcným břemenem (zde povinností strpět užívání domu Vaší tchýní) a výhodou oprávněného (zde Vaší tchýně), může soud rozhodnout, že se věcné břemeno za přiměřenou náhradu omezuje nebo zrušuje. Neboť judikatura se v této otázce ujednotila v názoru, že za změnu poměrů je možné považovat např. i změnu chování oprávněného, můžete se v této souvislosti obrátit na soud s žalobou na zrušení/omezení věcného břemene pro změnu poměrů.
Pro přípravu této žaloby Vám nicméně (vzhledem k možné složitosti sporu) doporučuji kontaktovat advokáta:
http://www.advokatikomora.cz

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.