Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Soused používá můj pozemek, na kterém je věcné břemeno chůze a jízdy. Musím tento pozemek udržovat zejména v zimním období (odklízení sněhu, odstranění náledí)? Případně, kdo nese zodpovědnost za úraz na tomto pozemku.
Děkuji, Sebastián
 
ODPOVĚĎ:
V případě věcného břemene chůze a jízdy předpokládám, že půjde o nějakou cestu vedoucí přes Váš pozemek, nikoliv například o louku. Podle § 27 odst. 3 zákona o pozemních komunikacích (z. č. 13/1997 Sb.) odpovídá vlastník místní komunikace nebo chodníku za škody, jejichž příčinou byla závada ve schůdnosti chodníku, místní komunikace nebo průjezdního úseku silnice, pokud neprokáže, že nebylo v mezích jeho možností tuto závadu odstranit, u závady způsobené povětrnostními situacemi a jejich důsledky takovou závadu zmírnit, ani na ni předepsaným způsobem upozornit.

S ohledem na výše uvedené doporučuji pozemek – cestu v zimním období udržovat, případně zajistit upozornění, že se daný úsek v zimě neudržuje.

Nadto zde platí obecné ustanovení o odpovědnosti za škodu ve smyslu § 415 občanského zákoníku, tedy že je každý povinen počínat si tak, aby nedocházelo ke škodám na zdraví, na majetku, na přírodě a životním prostředí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.