Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Koupila jsem nemovitost - dům s pozemkem od Lesů ČR. Přiléhají k silnici ve svažitém terénu. Nad mým pozemkem je louka (trvalý travní porost) pozemkového fondu a nad loukou dva rekreační objekty. K rekreačním objektům vedla pěšina přes můj pozemek, kterou oba vlastníci začali používat pro jízdu autem. Pro nesjízdnost terénu vysypali spodní část (cca 25 m mých a 10 státních) štěrkem. Jelikož se jedná o hory, často se nedostanou o moc výš a buď nechávají auto stát na státním, či šněrují po vrstevnicích po louce.

 

S průchodem osob přes můj pozemek jsem smířená, ale s ježděním aut nesouhlasím. Štěrk (kameny do vel 10 cm znemožňuje pěší chůzi i sekání trávy). Pro úplnost dodávám, že pěšina není nikde v katastru uvedena, věcné břemeno zde není a celá oblast se nachází ve III. zóně národního parku mimo uzavřenou obec. Zajímalo by mne tedy, jestli z titulu vlastníků mají automaticky i právo průjezdu, či je nadřazen zákon o životním pojištění se zákazem jízdy mimo komunikace. Děkuji, Magdaléna


ODPOVĚĎ:

Ve Vašem případě se pravděpodobně bude na louku pojit vydržené věcné břemene práva průchodu ve prospěch okolních nemovitosti či osob. Záleží na tom, zda Váš pozemek slouží jako průchozí více než deset let. Jeho vznik ale můžeme pouze vyvozovat.
Pokud existuje jiná cesta, kterou by průchozí (vč. projíždějících) mohli využít (a pokud jsem správně pochopila, tak existuje), a pokud máte zájem pozemek oddělit, můžete Váš pozemek oplotit a zcela zamezit průchodu (případně ho oplotit částečně, neomezit průchod, ale zabránit průjezdu; a pozemek osadit nápisem „soukromý pozemek, průjezd zakázán“).
Rovnou předesílám, že je to postup riskantní – pokud existuje někdo, kdo se bude cítit oprávněným z věcného břemena, mohl by podat návrh na soud na odstranění plotu. Záleží na tom, zda si potenciální oprávnění uvědomují možnou existenci věcného břemene, či zda po pozemku jezdí jenom proto, že se jim nechce chodit pěšky.
Nicméně i případné žalobě by se s úspěchem dalo ubránit tvrzením a důkazy o tom, že věcné břemeno poškozuje věc zatíženou a jeho existence je nevhodná.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.