Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Firma XXX s.r.o. , která je majitelem nemovitosti bez přístupové cesty má věcným břemenem chůze a jízdy zajištěno právo užívání parcely - ostatní manipulační plocha jako přístupové cesty. Tato firma pronajímá nemovitost několika nájemcům, kteří zde podnikají a pro vstup do nemovitosti používají soukromý pozemek.

Domnívám se, že na pozemek má vstup a jízdu ze zákona umožněn majitel nemovitosti v jehož prospěch je zřízeno věcné břemeno, jeho zaměstnanci vč. dopravních prostředků této firmy, ale nikoliv již jeho nájemníci a jejich zákazníci. Tato firma nám několika spolumajitelům manipulační plochy tvrdí, že nyní může pozemek použít kdokoliv z jejich zákazníků a nájemců. Prosím o odpověď vč. odkazu na příslušné paragrafy. Děkuji, František

ODPOVĚĎ:
Věcné břemeno práva průchodu a průjezdu je obvykle věcným břemenem ve prospěch nemovitosti. V tomto případě záleží na dohodě o zřízení věcného břemene. Tato je založena na katastru nemovitostí ve sbírce listin obvykle u nemovitosti zatížené i nemovitosti panující. Záleží na tom, kdy bylo věcné břemeno zřízeno.
Pokud se i ve Vašem jedná o věcné břemeno ve prospěch nemovitosti mohou jej využívat i ostatní lidé, kteří nemovitost využívají, za účelem, za jakým bylo břemeno zřízeno. Náklady jdou k tíži oprávněného, zejm. pokud cestu využívá výhradně za účelem využívání nemovitosti.
Věcná břemena jsou upravena v § 151n občanského zákoníku.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.