Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na facebookových stránkách jednoho politika jsem sdílel odkaz, obsahující nepravdivou informaci. Konkrétně se jednalo o zfalšovaný screen jednoho celostátního internetové deníku, v jehož titulku byla uvedena lživá informace jedné osobě. Ta mi poslala odkaz a vyzvala ke kliknutí, získala tak moji IP adresu, na základě které na mě podala trestní oznámení.

Celá nepravdivá montáž byla na Internetu asi 3 minuty, poté, kdy jsem byl dotyčným vyzván k odstranění, ihned jsem to udělal. Nejsem autorem pamfletu, pouze jsem nerozvážně sdílel. Chci se zeptat, jak u soudu postupovat a zda je možné mimosoudní vyrovnání s poškozeným - žalujícím, např. formou finančního plnění? Jaký trest mi za toto hrozí? Děkuji za posouzení a názor. Samuel

ODPOVĚĎ:
Je otázkou, zda tato záležitost dojde až do soudního trestního řízení či soudního sporu, a to i proto, že jste na výzvu k odstranění reagoval odpovídajícím způsobem a potenciální zásah do osobnostních práv či soukromí tak byl minimální.

Trestným činem, kterého jste se mohl dopustit, je pomluva, příp. poškození cizích práv. Je třeba říci, že oba uvedené činy jsou úmyslnými trestnými činy, to znamená, že by muselo být prokázáno, že jste se jednání dopustil s úmyslem poškodit dotyčného či jinak narušit jeho společenské postavení.
Stěží mohu předvídat průběh řízení, ale při správně zvolené obhajobě se domnívám, že uvedené jednání může být shledáno jako přestupkové a postoupeno správnímu orgánu.

Pokud by poškozený uplatnil nárok na náhradu škody, bezpochyby je možné, abyste se s ním pokusil dohodnout na odškodnění; otázkou je pouze skutečnost, zda bude ochoten přistoupit na přiměřenou finanční částku. Pokud nikoliv, lze v těchto případech předpokládat, že bude poškozený odkázán na uplatnění nároku v civilním řízení, jelikož v rámci trestního řízení se zpravidla přiznává pouze nárok na náhradu skutečné škody (tj. vyčíslitelné), kterou finanční kompenzace za újmu vzniklou na osobnostních právech není.

Nelze konstatovat přesněji, zda a jaký trest by Vám mohl být uložen (pokud tedy trestní řízení neskončí postoupením věci); pokud mohu vycházet z informací uvedených v dotaze, domnívám se, že nejpřísnějším postihem by Vám mohlo být reálně uloženo podmíněné odsouzení k trestu odnětí svobody, a to s podmínkou při spodní hranici možné sazby.

Dovoluji si závěrem Vám doporučit vyhledat advokáta, který se bude Vaším případem zabývat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.