Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně výmazu záznamu z trestního rejstříku. 3.11.2012 mi byl odebrán řidičský průkaz - řízení pod vlivem alkoholu - naměřeno bylo 1,17 promile. 17.1 2013 jsem byl odsouzen na odnětí svobody na 2 měsíce z podmínečným odložením na zkušební dobu 1 rok.

Rok uplynul a jak zjistím, že trest uplynul a jak se postupuje při žádosti o vymazání z rejstříku trestů. Děkuji, Luděk

ODPOVĚĎ:
Doporučuji se v této věci ujistit, kdy rozhodnutí soudu nabylo právní moci, jelikož od tohoto okamžiku se počítá zkušební doba. Tedy v tento okamžik ještě zkušební doba nemusela uplynout.

Po uplynutí zkušební doby soud rozhodne, zda se odsouzený osvědčil. Soud v tomto případě jedná z moci úřední. Pokud by soud bez Vašeho zavinění do 1 roku od uplynutí zkušební doby nerozhodl o osvědčení se (ani neosvědčení se), hledělo by se na Vás automaticky jako na osobu, která se osvědčila.
Zkonstatováním, že se odsouzený osvědčil, se na odsouzeného hledí jako by nebyl odsouzen. V takovém případě pak není záznam v trestným rejstříku zjistitelný z výpisu z rejstříku trestů.

Ve věci postupu soudu se doporučuji obrátit na informační kancelář soudu, příp. státního zástupce, který ve věci jednal.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.